[操作疑難] 其實nas wireless過file慢關唔關router事

NAS用緊qnap入門野
desktop插住lan線抄file落hdd有50MB/s
但係用notebook連wifi抄file得番2MB/s
究竟問題出左響邊度?
試過唔止一部notebook都係咁

router用緊asus N56U
平時notebook連住wifi bt都上到at least 7MB/s
但係一用nas就慢好多
係router定係其他問題?
有無可能連wifi都有30MB/s+速度?

Notebook做個speed test先啦
用緊5G定2.4G?

Notebook做個speed test先啦
用緊5G定2.4G?
EITCo 發表於 2015-8-20 21:13

2樣都試過
慢極都有6MB/s
個router都係4年歷史姐
唔會慢成咁掛?

首先你係入門nas.....速度已經唔快

行wifi N, 最盡300M/s = 37.5MB/s
N56U 唔算係勁router...速度lose 70%
notebook 個網卡好多時都好廢, 又lose 70%
notebook正常一隻hdd, 因為運行緊windows關係, 會lose 50%

理想速度應該係9.2MB/s
所以其實你個速度算係合理......

Speedtest 有 6MB, 咁唔關 router 事,NAS 係咪開咗 jumbo frame, off 晒佢

首先你係入門nas.....速度已經唔快

行wifi N, 最盡300M/s = 37.5MB/s
N56U 唔算係勁router...速度lose 70 ...
Moga 發表於 2015-8-20 23:31

如果換router情況可唔可以改善?
notebook我intel/broadcom都有
我只係想要過file果時有約30MB/s既速度
定係wireless注定無得救?

Speedtest 有 6MB, 咁唔關 router 事,NAS 係咪開咗 jumbo frame, off 晒佢
GbE 發表於 2015-8-21 00:04

隻NAS所有野都無開
除左microsoft file server
插住線速度係正常的
btw隻NAS無jumbo frame

隻NAS所有野都無開
除左microsoft file server
插住線速度係正常的
btw隻NAS無jumbo frame ...
康士富 發表於 2015-8-21 00:14

Notebook有無試過插線?

Notebook有無試過插線?
EITCo 發表於 2015-8-21 10:04

notebook無得插線
就算係都係用usb lan......
不過2部都唔係慢
一部用INTEL SSD一部用XP941