公司用想買隻2000蚊級無線router

主要用來放係公司比客人免費wifi上網,200MB專線唔限速,同一時間可能有50個device 以上連接,大約二千呎範圍,問過有關sales 就叫我買cisco 行N 既router,話穩定,三千蚊有找,咁我想問,係街上買到既旗艦級既ac 無線雙頻或三頻 router 都係二千蚊左右,非家用頂得順嗎? 段估冇客人逗留係度BT 或係Utube哂成套高清片,同埋會預左佢會間中傻左冇服務,只要短時間內恢復就冇所謂,只要客人可以極速下載到一個APPS或上到網頁就已經夠。

如果首選最新既三頻ROUTER,邊隻牌子型號合適呢?

唔求穩定,咁中階router 都得。
r7000

回覆 1# simon

比客人用唔使注重極速, coverage穩定性最緊要, 50個device以上+2千尺, 分at least 2隻AP啦

"同埋會預左佢會間中傻左冇服務"
呢單野日後都係你負責既話, 你千祈唔好咁單純, 除非你好得閒又唔放假, 又或者你係老闆

回覆 1# simon

講到好兒戲咁既?隻野有冇人負責main架?有冇隔開公司intranet?
一陣被人入侵植左木馬咪gg?

回覆  simon

講到好兒戲咁既?隻野有冇人負責main架?有冇隔開公司intranet?
一陣被人入侵植左木馬咪gg ...
TH30 發表於 2015-8-22 10:28

如果肯用多條獨立上網線﹐整多個獨立Network出來﹐主router好些少﹐拉明線去較遠的地方﹐用來駁ap﹐這便好簡單。

由於獨立network﹐一定唔可能直接入到公司﹐保安上一定無問題。(有人手多多把公司network駁埋一齊除外)
任班客點玩都得﹐點扯盡都唔會影響公司正常使用。

至於router及ap﹐要慳錢的便入一些中上級數的家用產品。不過同一時間50人使用﹐可能真係炆水左D。
不過﹐都係睇下樓主對這個wifi network 要求有幾高﹐如果出現用唔到會唔會接受到﹐間中要人手去reboot Router/AP又是否可接受到。
最後﹐如果真係家用級設備頂唔順﹐會唔會在限制使用人數方面著手? 定係再花錢去買新設備去解決問題。

PS. 人地用到高級野﹐都只係講20人同時使用﹐樓主自己考慮啦
http://unwire.hk/2015/08/19/wifi-candy-winco/wireless-home/

俾得客用既當然要穩定,我公司俾客人用既area同你差唔多大,同時提供over 100個device用wifi,上手用緊7隻tp-link 941nd,聽返大佬講全日就係爬上去不停reboot d router,終於狠心換左7隻ruckus + zone director,而家個wifi超穩定,signal又強,樓下同對面樓都收到

俾得客用既當然要穩定,我公司俾客人用既area同你差唔多大,同時提供over 100個device用wifi,上手用緊7隻t ...
littlesgrass 發表於 2015-8-22 11:05

over 100人﹐仲用 TP-Link 941﹐絕對係找死啦

over 100人﹐仲用 TP-Link 941﹐絕對係找死啦
peter_chan 發表於 2015-8-22 11:48

我初初聽大佬講都O左咀

我初初聽大佬講都O左咀
littlesgrass 發表於 2015-8-22 11:53

用到7隻﹐即係都知道成個wifi network workload重﹐仲要用家庭入門產物﹐真係攪鬼。

與否花錢買7隻垃圾﹐倒不如一開始便提高些少buget﹐直接買隻商用級數核心主 router﹐再加一堆ap﹐一步到位好過。

唔拖唔水﹐日日要去reboot一堆router﹐人手都係成本之一﹐倒不如把這個成本去買好器材好過。