[操作疑難] 固網電話 + 寛頻轉台轉名一問

各位師兄, 小弟處境如下:
固網電話 PCCW Dec-2015 到期 (老豆名) [12個月約]
寛頻上網 NETVIGATOR Jul-2016 到期 (自己名) [30個月約]

近排PCCW打來嬲電話續約, 依家間間都減價招新客
個人心郁郁想轉第二間(3HK/HKBN)
個人知道電話唔完約無得轉自己名
所以依家我想問問:

1. 如果等到電話完約, 轉名係咪喺新台度搞?
2. 係咪KEEP返個電話NO, PCCW都要填CUT FORM?
3. 多數台可唔可以裝咗電話用住先, 等寛頻完約先轉過去, 同埋月費有無得剩係俾電話嗰PART先?

PS: 年年同PCCW玩CUT FORM遊戲真係玩到好攰, 打算搞埋呢次
以後完約就轉台 (依家玩新客個價係最平, 最多野送)

謝謝~

1. I dont know
2. 不用Cut Form如果攜號(固網)去另一間
3. 可前後腳,但弟日想拍齊時就有一㸤要交幾個月正價月費(如前後腳三個月,前腳果樣要正價用多三個月等後腳)

個人知道電話唔完約無得轉自己名
莊神弄鬼 發表於 2015-8-22 11:39 PM

係咩?定你講緊冇得免費轉?
比手續費轉幾時都轉得。

係咩?定你講緊冇得免費轉?
比手續費轉幾時都轉得。
TH30 發表於 2015-8-23 12:08 AM

印象中簽咗約唔可以轉名
轉名會變做"毁約", 要賠錢

1. I dont know
2. 不用Cut Form如果攜號(固網)去另一間
3. 可前後腳,但弟日想拍齊時就有一㸤要交幾個月 ...
kypywk 發表於 2015-8-23 12:03 AM

THANKS 哂先....
想GROUP埋名係因為唔同名分開計, 好難"R"到個好D既OFFER

印象中簽咗約唔可以轉名
轉名會變做"毁約", 要賠錢
莊神弄鬼 發表於 2015-8-23 12:23 AM

舉例由A轉比B
轉名文件中一定有一條,是B同意承擔所有由A簽署的合約

舉例由A轉比B
轉名文件中一定有一條,是B同意承擔所有由A簽署的合約
TH30 發表於 2015-8-23 00:53

問過有折扣計劃不能途中轉名

之前pccx轉名,打上 hotline,個姐姐比左2個選擇我:1,未完約轉名, 同時要續約&用佢指定嘅月費plan;2,完約再轉名,(張約完嘅第二日即刻轉左名), 完約之後再傾續約,不過因為要一個月通知, 所以要交多一個月嘅錢。

合約期中不能轉名,要下一期新合約才可轉

THANKS哂各位師兄。。
如果咁就睇,最平應該就係完約唔續轉第二間
順手轉埋個名