想俾生意HKBN做都唔得。。。

話說屋企仲用緊8M(係,係8M,史前速度),
終於忍唔住的起心肝去搞upgrade,
等等等夾好時間,今日師傅終於黎諗住搞安裝,
點知黎到佢睇完又睇,又搬開曬啲野,
最後係話拉唔到線裝唔到,話本身嗰個位封左,
要我叫裝修師傅黎鑽牆開番個洞先有得左,
如果唔係,完全無計拖條線入屋,
佢已經連我個對講機都拆埋試入線都唔掂(見佢好盡力咁但條線通唔到)
各位師兄,有咩計呀?有無試過有呢啲情況?

回覆 1# maraprmaymay

請提供現場照片以方便討論。 
如你的描述冇錯,係冇。除非由走廊明線拉入屋。

冇咩點, 佢都同你講左:
話本身嗰個位封左,
要我叫裝修師傅黎鑽牆開番個洞先有得左

一般黎講default 一個單位某個位會有暗喉接出去屋外面, 而你屋企裝修封左個位
ISP冇權同你打返通, 當然你要搵返你裝修師傳

回覆  maraprmaymay

請提供現場照片以方便討論。 
如你的描述冇錯,係冇。除非由走廊明線拉入屋。 ...
TH30 發表於 2015-8-23 00:12

師傅話就算我叫番網上行黎搞,都係要鑽牆,因為屋內無光纖,都係要拉線。

冇咩點, 佢都同你講左:

一般黎講default 一個單位某個位會有暗喉接出去屋外面, 而你屋企裝修封左個位
ISP ...
shingzhk 發表於 2015-8-23 00:17

幫我裝修果個已經好多年前,
同埋佢根本唔識喇,識就唔會幫我封左個位,
咁有無邊啲裝修師傅係識開番個位呢?

我都是4年前自己鑽牆比hkbn入屋。如果唔係,今日仍是用超貴8M!

我都是4年前自己鑽牆比hkbn入屋。如果唔係,今日仍是用超貴8M!
tata 發表於 2015-8-23 00:48

請問點樣可以自己鑽牆?

其實又唔知你住咩樓(新屋苑定舊屋村),你又唔提供圖片,你叫人點估?

簡單D講,每個屋苑都有DEF 條喉既位置,師傅封左個出口,咪搵下條喉點行爆開佢囉!

請問點樣可以自己鑽牆?
maraprmaymay 發表於 2015-8-23 00:56

買電鑽自己鑽

小心電線/水喉

基本上寬頻師傅一定知邊個位黎線,你知大約位都可以鑽返通...

乜都話唔識既話,俾錢人賺囉,或繼續用8M貴線囉