今日裝左 HKBN 1Gb 了

之前都出 post 問過, HKBN 入屋後接電話線會唔會慢左?
由於 8 月內唔裝, 就唔知幾時至有得裝, 拖拖下最後都係搏一搏, 今日裝左了.

大廈本身有喉, 但只係去到廳, 所以 cfu 由機房勾線入到應就駁佢地既 modem.
之後, 就改左室內電話線, 比佢用哂 8 芯接入房, 測試掂左, 可以成功唔駛拖明線....謝天謝地.

在廳中行 speednet, 大約 810MB, 剛好超過 8成....合格了.
之後入左房, 再加 router.  佢本身送隻 TOTO LINK AC1200, 個 cfu 見我用緊 ASUS RT66U, 佢話用番我自己果隻仲好, 送果隻當 backup keep 住算喇.
仲好, 只係轉番 PPPoE 做 DHCP 就用得, 乜都唔駛攪.  如果換 router 又要 set 過 wireless D 野, 我都唔想.

測試結果.... 雖然跌左少少, local 都接近 800Mbps, 經電話線再加 router, drop 幾個 % 預左.
出海外自然大跌了, 不過都比 PCCW 30Mb 快 (一般快 3-5倍, 同香港既快十幾廿倍無得比), 算係有賺了....
主要測試左 北京, 台北, 東京 同 紐約 幾個 server, 基本上都係 HKBN 快D.
只不過, 去 Rochester NY, 同 PCCW 差唔多, 仲慢左少少.

anyway, 出外都係 PCCW 好, 30MB 都未必輸比 1GB.

本來見佢送果隻 router 係 ac 既, 我隻 RT66u 只係 N, 諗住換黎玩下.  但係個 cfu 講到呢隻唔多掂.
唔知有無人用緊 TOTO LINK 隻 router, 係咪真係咁唔掂?

個wifi的確係唔多掂.

再貼多次呢個post一分錢一分貨:

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2213069

個wifi的確係唔多掂.

再貼多次呢個post一分錢一分貨:
moonless 發表於 2015-8-28 18:24

oh, 唔該哂 ching.

原來 A2004AC 真係咁唔掂, 咁個 cfu 都算老實了.
我初時都奇怪的, 因為通常裝完 network 要測試, 都會用番佢地自己既設備, 證用通左至用個客既, 咁樣唔會因為個客自己套野唔掂影響左.
但係佢一開始就話唔試佢自己果隻, 直接用我果隻.....可能係怕用佢自己果隻, 測試結果會太差.

1. 都比 PCCW 30Mb 快 ... 主要測試左 北京, 台北, 東京 同 紐約 幾個 server, 基本上都係 HKBN 快D.
2. 出外都係 PCCW 好
Super169 發表於 2015-8-28 17:55

Did I understand correctly:
1 said HKBN is faster than PCCW for overseas IP
2 said PCCW is faster than HKBN for overseas IP

So which is faster?

Did I understand correctly:
1 said HKBN faster than PCCW for overseas
2 said PCCW faster than HKBN ...
wklie 發表於 2015-8-28 18:34

我只係試左幾個常去既地方:     
北京, 台北, 東京 同 紐約

北京, 台北, 東京 - HKBN 快 3-5 倍
紐約 (Rochester NY) - HKBN loss in download (試左好多次, 都羸唔到)
PCCW:
http://www.speedtest.net/my-result/4617319918

HKBN:

最好果次 (好接近, 只差好少, 可以叫打和....但 netvigator 我幾乎次次都咁高, HKBN 要撞手神中一次快既):

(之前既 result , 只係 copy 左條 link, 點樣可以變番 圖既 link?) ...
Super169 發表於 2015-8-28 18:40

入面右上角有Link:

我只係試左幾個常去既地方:     
北京, 台北, 東京 同 紐約

北京, 台北, 東京 - HKBN 快 3-5 倍
紐約 ( ...
Super169 發表於 2015-8-28 18:40

條link前後加[img][/img]就出到

btw

回覆 6# moonless

唔該 ching, 改番了.,

條link前後加
高登天后 發表於 2015-8-28 18:45

嘩....你快咁多既???? 我去呢度未見過 2x....   

請問你香港有幾多?  我只係得咁多 (即做既, 竟然破 800Mb, 正!):

回覆 9# Super169

我用100M架
我想睇下1000M上大陸有幾快,樓主可唔可以試下?