商業搬遷拉線問題

公司來緊會搬, 想問問關於拉線問題.
宜家上網同電話都係同一間公司..
打去CS問, 佢凈係話拉線入屋, 其它就唔理要裝修師傅拉線同裝面制.
但裝修師傅又話佢地凈裝條喉, 一直以來都係電訊公司搬遷時先拉線同裝面制.
到底邊個先岩??

有咩問題 ?
裝修 cfu 攪好 office 內喉 + 面板位置
電訊拉線 cfu 咪拉線到上面指定面板位
大前題裝修 cfu 咪捉蟲整條 9 曲 13 彎 幼過香雞喉俾你
P.S. 佢會先搵人睇位 - 總制去到唔到你 office 位

唔係一向留喉如電訊公司的師夫咩?
唔留喉 或 穿唔到線便用明線拉去客戶指定位置。

作為客戶﹐點知電訊公司用什麼線材
自己的線材點知是否符合電訊公司的標準

有咩問題 ?
裝修 cfu 攪好喉 + 面板位置
電訊拉線 cfu 咪拉線到上面指定面板位
大前題裝修 cfu 咪捉蟲整條  ...
Botti 發表於 2015-9-4 15:35

宜家寬頻公司話凈拉1條寬頻線同1條電話線入到我地server位就算.
跟住由server去座位既線就唔理, 要我地自己搞掂..
一般唔係包裝拉線同裝面板架咩?

作為客戶﹐點知電訊公司 ...
peter_chan 發表於 2015-9-4 15:40

係囉..宜家寬頻公司話凈拉1條寬頻線同1條電話線入到我地server位就算.

作為客戶﹐點知電訊公司 ...
peter_chan 發表於 2015-9-4 15:40

而家 9x9 行光纖
唔通重有手指尼尾咁粗電纜

宜家寬頻公司話凈拉1條寬頻線同1條電話線入到我地server位就算.
跟住由server去座位既線就唔理, 要我地自 ...
東尼仔 發表於 2015-9-4 15:41

使唔使同你鋪埋由 server 去全公司網/電話線

我地會拉定喉, 由server去到每一個座位.
但裡面既線同面板, 好正常係電訊公司包??係咪?

ISP只會拉到入單位後既第一個面板位, 用穿喉黎講就係機房 => 第一個面板既喉
至於入面單位後, 再飛去第2D位轉車入牆... 就係裝修師傅既工作

我地會拉定喉, 由server去到每一個座位.
但裡面既線同面板, 好正常係電訊公司包??係咪? ...
東尼仔 發表於 2015-9-4 15:44

有咁順, 同你包埋 office network installation
你每個位租一條獨立線, 就同你咁拉 (拉線個 cfu 發達囉, 1 個 office 分咁多張單 )
你老哥租一條線, 就梗係拉到 server, 你點分, 佢唔會包