剛剛月初至安裝和仔1激光纖入屋

佢個光纖數據機係用Alcatel-Lucent  I-040GR,想問下有冇師兄裝咗而又裝唔到workgroup群組,共用唔到文件及檔案?攪咗幾日無法可以設定加入群組.三部電腦都祗可以獨立運作,網絡度見唔到其兩部電腦.今日打電話上去維修部求教,得到嘅回覆係....個光纖數據機係冇ROUTER功能嘅,故此祗可以各自運作,無法設定WORKGROUP共享檔案???提議我另外買一個ROUTER才可以解決問題.未轉和仔之前,HKBN 100M寬頻用TP-Link TL WR740N ,簡單快靚正,WORKGROUP好簡易就設定好了,99蚊100M用到現在,...請各位高人指引應該點攪呢?同時三部腦嘅網卡都祗得10/100,有邊張網卡可以用得過,大槪多少銀兩?

波波 提供嘅 TP-Link TL WR740N 咪就係 router 啦
衫嗰隻叫ont, 常人叫佢做modem....
唔係見窿插入就會有bb架!小朋友~

人地都係問下野o者, 使吾使咁既態度呀...

如果唔需要強WIFI, HK$400 樓下,Totolink A2004NS,  Tplink 1043 V2 都ok嘎!

不過, 三部腦嘅網卡都祗得10/100, 都可以用返WR740N,

波波 提供嘅 TP-Link TL WR740N 咪就係 router 啦
衫嗰隻叫ont, 常人叫佢做modem....
唔係見窿插入就會有bb ...
LEARZA 發表於 2015-9-8 13:10

我49年出世,到現在重有人叫我做小朋友,開心到流眼淚...:-D
電子科技嘅產品,日新月異,行慢少少都跟唔上,更何況我呢啲老鬼...所以至要上嚟不恥下問啫....罪過.

其實740 原裝FW都容易HANG,對自己好D換過隻ROUTER啦~

我49年出世,到現在重有人叫我做小朋友,開心到流眼淚...:-D
電子科技嘅產品,日新月異,行慢少少都跟唔上,更 ...
Ahmok 發表於 2015-9-8 22:37

Right now the young guy is like this, just ignore it.

如果唔需要強WIFI, HK$400 樓下,Totolink A2004NS,  Tplink 1043 V2 都ok嘎!

不過, 三部腦嘅網卡都祗得10 ...
st1000 發表於 2015-9-8 17:06

我祗需要一部自己用嘅電腦,可以用到光纖1激就可以,網卡就一定要換過GIGA LAN CARD.若接番150M嘅TP-LINK就得番100M嘅速度.手提電腦就去到150M......:-(
最大問題個光纖數據機,唔識點設定至可以開番個WORKGROUP群組,請各位大大幫幫忙,是否要買一個比較好嘅ROUTER至可以?
!.GIGA LAN網卡..........牌子?
2.ROUTER.............牌子?
3.20m  CAT6網線

我祗需要一部自己用嘅電腦,可以用到光纖1激就可以,網卡就一定要換過GIGA LAN CARD.若接番150M嘅TP-LINK就 ...
Ahmok 發表於 2015-9-8 22:52

1. 等其他CHing 答啦!
2. 如果唔需要強WIFI, HK$400 樓下,Totolink A2004NS,  Tplink 1043 V2 都ok嘎!
3. cat5e,cat6 都ok

我祗需要一部自己用嘅電腦,可以用到光纖1激就可以,網卡就一定要換過GIGA LAN CARD.若接番150M嘅TP-LINK就 ...
Ahmok 發表於 2015-9-8 22:52

你其實只需要換過隻好D既router就得,想行盡1G換 LAN CARD 都要睇埋係咩硬件(睇你得10/100 都應該硬件都係舊規格吧)