[操作疑難] 上ac wifi好似太重代價

我自己由最初ac66u上到87u
最初以為單核上雙核,wifi點都可以用返三年啦
點知千算萬算,都係算少左5Ghz 160Mhz
我都係當初iPad air 2出來,跑速跑極得400Mbps先知又中伏
可能好多人認為800Mbps同400Mbps,無咩機會用到
但係我成日用iPad過漫畫、雜誌就知咩事

以一套500MB漫畫咁計
iPad 3 果陣最高都係45-50Mbps,即係5MB/s
記得最初出retina真係成個小朋友咁開心,個頭下載完本雜誌,用comicglass睇,但係個一百秒真係好辛苦,下載兩本個陣,又唔可以睇往第一本先,因為真係會彈apps,好多時呆等三四分鐘
你知有時睇完正常漫畫,想睇下成人類別雜誌,等兩三分鐘,仲慘過發燒降唔到温

到iPad Air,最高都係90-100Mbps,當初只係因為唔洗再練舉重而開心,下載速度每秒12MB/s
之後我因為66u成日hang,咁又把心一橫上87u,唸往打底用到3年

但係iPad air2一下又秒殺左,最初睇發佈會,見到800Mbps,即係100MB/s,咁當年既夢想終於可以實現,唔洗再呆等傳輸

好記得當時拆開部機第一件事,speed test ,400Mbps!(50MB/s),終於十秒傳完本雜誌!興奮過後,冷靜落來,好似少左一半速度

咁就即係用電腦拍拍拍192.168啦,檢查完,重開多次機,都仲係400Mbps,之後上網爬文啦
咦,最唔起眼既160Mhz,好似要開160Mhz先可以達到866Mbps
但係最高得80Mhz!
但係唔係Air2雙天線80Mhz就應該跑到,但我見外國forum話要160Mhz先可以跑到
我到呢家都證實唔到問題出係邊!
當場又呆左,十秒可以傳輸兩本雜誌,呢家變左一本

直到asus 3200再睇啦,又係得80Mhz
今日比朋友講起你wifi都洗左成五千蚊,仲味頂盡?(我買左兩隻87u,一隻做ap)
我先發現又好似真係中左伏

再細心唸呢家D廠不斷玩數字遊戲都算...
又高頻低頻5Ghz,真係彩你都低能
但係細心唸第時咩ac5300,為左個160Mhz好似都係要硬食埋無用堆數字佢

MIMO又話先真ac
到呢家又要等160MHz,隨時又三千幾蚊
未來Surafce Pro 4預左支援MIMO要行866Mbps!
咁即係第時明侷往要換

好多人話ac wifi用唔到,但係我認為當用到果陣你就知分別
就好似遠門出門口前先記起,唔記得抄定一兩套電影,ac wifi真係救你一命

大家點睇呢家既wifi,為左上ac wifi,又要換router,又要換到500M,1000M
普通ac Router又要洗成千蚊,更好唔好話要行MAX speed

明明好多時新機其中一個賣點就係wifi,但係好多時已經無人留意
唔係朋友講起我都唔覺一上ac深似海(佢汁左我部66u )

Wifi本來應該係平民野,但係自從ac出來,wifi都唔似係預一般人用咁樣
玩完天線又玩MIMO,之後仲有個160Mhz

大家點睇,歡迎討論

有D類似LTE的情況不過調轉咗, 網絡準備好哂手機亦都support, 吹你唔漲就係過唔到天價data plan月費.
但係回頭再諗真D, 搞咁多魚蝦蟹做mut, 好好地夠用就好.

樓主真係“專業”玩家
不如平板拖只2tb usb hdd啦,連ac wifi都唔洗

via HKEPC Reader for Android

最簡單方法就係換andorid平板

用"布卡"睇漫畫可以邊睇邊下睇,唔會彈apps

唔洗等又唔洗換 router

樓主好有錢哦…我仲考慮緊n18u 定 ac68u, 差成千蚊,我又好似你咁出門口前先記得未放片,但真心個句我電話 nb, ipad3 都係只用 n, 買個 ac 好似無咩用咁,而且心裡不甘心…ac68都出左兩年好似,會唔會有新款呢…

但係唔係Air2雙天線80Mhz就應該跑到,但我見外國forum話要160Mhz先可以跑到
我到呢家都證實唔到問題出係邊! ...
a39g99 發表於 2015-9-11 20:06

幫樓主科普下:

1.wifi實際速度通常係得理論速度一半,我行AC從來都未超過呢個水平,最多都只試到2.4GHz N 150Mbps=100Mbps,300Mbps=200Mbps.

其實諗都諗到行wireless點可能冇衰減啦,只可以怪自己事先冇做好功課

2.ac5300個tri-band方案(1000 + 2167 + 2167Mbps)同ac3200一樣係為咗多device,行80MHz只不過變咗做4天線,你部device得2天線都係用唔晒個速.

3.160MHz就好似2.4GHz行40MHz咁會佔用更多bandwidth,80MHz都已經佔用咗149~161channel.依家少人用ac仲話ok,等好似N咁普及仲行160MHz後果可想而知

我自己由最初ac66u上到87u
最初以為單核上雙核,wifi點都可以用返三年啦
點知千算萬算,都係算少左5Ghz 160 ...
a39g99 發表於 2015-9-11 20:06

802.11ac, 5GHz band, 80Mhz, 2T2R已經行到866Mbps...
AC66U都已經行到...

802.11ac, 5GHz band, 80Mhz, 2T2R已經行到866Mbps...
Advanced Ivan 發表於 2015-9-11 21:54

佢以為好似行lan咁1000M就真係有1000M speed

幫樓主科普下:

1.wifi實際速度通常係得理論速度一半,我行AC從來都未超過呢個水平,最多都只試到2.4GHz N ...
moonless 發表於 2015-9-11 21:36

1.iPad Air2 正常應該都一定跑到600Mbps,正係跑得一半真係太誇張,但係只可以等160Mhz先再試到個問題
雙天線,平均每條先跑到200Mbps,真係唔多正常
我router已經係房門口對邊,信號拉到最大
(當初拉Fiber入屋特登叫個師父拉入面D,方便放router,廢事出現石屎牆問題)

2.所以我都話無咩用,大家都知係數字遊戲,但係為左160Mhz只可以硬食
因為估佢都係降價ac3200,ac87u,唔會再出新型號
160Mhz應該只會係ac5300既機出現,即係明迫你買頂級型號
近來平板,手機有雙天線已經好好,三天線都只係電腦有
但係唔好講天線幾條問題,連一條極速都味做到

3.干擾問題我都考慮過,好好彩,我層樓連5Ghz都無人用,得我一個用
因為我都試過朝早跑步用程式查個成層數既人channel 都係1-11,大部分都係行預設

師兄你想像得太多,好多人屋企只要用到就得 唔壞都唔會換
你可以試下行出門口再掃瞄一下,好多時個結果超出你想像
玩wifi既人無你想像咁多

最簡單方法就係換andorid平板

用"布卡"睇漫畫可以邊睇邊下睇,唔會彈apps

唔洗等又唔洗換 router ...
kofz 發表於 2015-9-11 20:56

iPad都有布卡 我睇新番漫畫都係用漫畫控同布卡
睇二十頁漫畫緊係無問題啦
但係你睇雜誌好多時都要下載,睇高清掃本都係一定下載

講方便我用surface pro3就得,只係因為太重,拎來睇漫畫好易手軟
android平板同surface比真係玩具,surface pro係就係方便,但係操控同重量真係唔及ipad就手

樓主好有錢哦…我仲考慮緊n18u 定 ac68u, 差成千蚊,我又好似你咁出門口前先記得未放片,但真心個句我電話  ...
tkkhome 發表於 2015-9-11 21:11

iPad 3無ac制式,你換左68u最高都係得50Mbps,不過考慮將來有可能升級,緊係68u好,但係都睇你自己預算啦
新款就味必有,降價就多,新型號asus應該預定左係ac5300,現有型號大多降價居多

Advanced Ivan 發表於 2015-9-11 21:54

ac66u我以前用果陣,好唔穩定,成日斷線
成日好似超左負荷

佢以為好似行lan咁1000M就真係有1000M speed
moonless 發表於 2015-9-11 22:04

可能我比蘋果洗腦啦 跑得個一半真係唔多合蘋果風格
呢個問題困擾左我成年

我係外國forum見到人話要跑max speed就要行160Mhz,但係真假就味知 因為市面好似無160Mhz router