HKBN SIM

http://community.hkbn.net/forum_ ... ;tid=31793#lastpost

我做左白老鼠
連網路都無, 笑而不語
又話send mail比我, send條毛
如果佢刪文我實上去d討論區幫佢賣廣告

我係網上續約見到有張SIM卡送,好似好多地方用到
有咩煩得過以為有卡在手,點知到時用唔到 + 人生路不熟, GOOGLE MAP 係旅行必用

真心同情,希望HKBN快d幫忙解決

我都乃佢野啦, 係日本時得時唔得, 垃圾卡

回覆 4# aleck_choi

咁大鑊

個trip去左大半, hkbn話check當地網絡商無問題就當解決左, good到爆炸
德國, 杜塞科隆算15% coverage, 法蘭克福主車站附近間dm行入d都收唔到, 有幾好用自己諗, 長期3/5格都係廢柴咁, 成日假死, 自駕唔使諗, ICE行車中有1成時間收到, 就係埋站果陣....
荷蘭, 80% coverage, 可以一試, 落去鄉下少少會得3格但都有反應, 無咩問題.
比利時比德國好少少, 布魯塞爾好少少, 布魯日假死嚴重

想fb打卡都唔得, 笑左, 大城市大景點, 行入d都收唔到. 本地卡完全無問題
自駕搵路更加唔使講, 我諗炒埋落山都唔到, 收到都要停定用完再上路, 睇地圖快過用google map.....
Whatsapp 行兩步斷一斷, 除非果個位收得好好, 否則都係斷, 大城市斷係有三五格但係no internet connnection, 不停resend 流量照計你懂的 ;)
用張卡好似搵緊免費wifi咁要搵到果點唔郁先用到, 咁我做咩要比幾舊水買????

成日話幫緊你, 王祖藍果隻幫緊你有咩用, 想回水? Noway
搵免費wifi容易過用佢

有關  閣下早前對於SIM卡啟動後不能連接網絡之查詢,根據記錄,我們已再次檢查及確認,德國的運營商"Vodafone D2 GmBN"可正常連接網絡及使用。而 閣下在手機裝置使用服務無需要設置APN,若 閣下透過無線路由器分享網絡,需視乎無線路由器型號之設定APN。

E5372-s32收晒全頻仲敢賴機, local卡發發聲無盲點, 用佢張卡慘過乞, apn一時又話internet, 一時又openroamer.com, 笑料來, 鎖3g叫做易d搵到台, 自由選234g 九成九no service, 收爆都無用, whatsapp話你無連線喎, 當堂成個廿八座大王咁樣, 你明就明, 唔明就唔明

APN  有兩個,因為  HKBN 出過兩張唔同版本的 SIM

舊版 APN openroamer.com
新版 APN internet

新版覆蓋國家多 D...

APN  有兩個,因為  HKBN 出過兩張唔同版本的 SIM

舊版 APN openroamer.com
新版 APN internet

新版覆蓋 ...
alistair1983 發表於 2015-9-19 19:42

我係用新卡, 德國果度真係完全食得屎, 我有5日o係德國, 坐火車去到大站都未必收到. (有vodafone個字實際無service) 好多時都係用車站30min免費wifi, 去近郊行山反而有時得得地.
荷蘭係ok, 基本上未試過斷.
比利時兩者之間, 連到但係明顯慢. google map用到但係會跳得好勁. load facebook要等. 勉強叫打到卡.

張卡既評語: 收爆都load唔到係正常, 寫係3G, 感覺係2G甚至NO G...
去得長, 買LOCAL SIM, 去得短用免費WIFI算. 唔好o徒錢.

服務既評語, 話就話幫緊你, 實質拖得就拖, 拖完到你返香港話當地供應商無問題就算.
其實我行程第二日就去投訴, 佢第六日之後話check過無問題, 我第八第九日去返同一個車站度試, 情況係一樣(no service), 回水係唔可能既事, 唔好想太多, 呢張垃圾卡就算佢賣一折我都唔會再買.

回復 6 #rhythmomo

師兄有冇發覺現去德國個個城市都唔洗買車飛, 因為真的是無人check的 ...

我之前去買左張blau.de卡用一個月1gb, 15euro, 可以個個城市都可以4g收, maps whatsapp ok la...

回復 rhythmomo

師兄有冇發覺現去德國個個城市都唔洗買車飛, 因為真的是無人check的  ...

我之前去買 ...
normalyan 發表於 2015-9-25 14:14

中長途都好多查飛, 普通RE都有見過查飛, 但係一次半次, 頭尾夾你基本上無走雞, 8列車4個人查好快手查晒, 捉到人會即刻押落車. 點罰就唔知了. 聽講係罰好重. 等車有見過一班學生比人捉落車. 大部份人都有買飛的.

ICE THALYS 果D係必查, 即時捉到係有埋碌卡機比你, 係用頭尾段MAX正價去比返(個查票員同我講的), 同SAVER單價比係6倍左右, 即係話, 架車假設由FRANKFURT去AMSTERDAM, 經六個站, 邊個站捉到都要比全程正價, 我上次去見到有4個無飛.  兩個即時碌卡勁樣衰(全程計正價係890歐羅兩個人, 個查飛員問佢比CASH/VISA定MASTER果陣鬼佬呆左 我買SAVER 130左右), 第三個下個站有職員HANDOVER左(到站即時落車), 另外一個要坐到尾站再比查飛員捉落車.

我唔會唔買, 老實講, 坐兩個站火車輕鐵幾十蚊. 貴就貴, 但係如果捉到浪費你既係時間. 分分鐘幾粒鐘都唔奇. 輸既一定唔止幾十蚊.

BLAU.DE 聽講係好, 但因為我帶左張HKBN伏卡去就無買到BLAU, 張伏野係想正正常常用都唔得, 要睇彩數撞手神 (真係學鄧梓峰話: 收到收唔到, 唔係靠彩數, 膠遊前應準備好)
其實買SIM都係求收到有訊號, 要用時用到就夠, 落地果日全日至第二日朝早, 開GOOGLE MAP搵路NO SERVICE, 想打卡又無FREE WIFI又收唔到果種無奈感真係前所未有. 好彩有帶地圖去, 唔係真係膠.
第二日下晝真係頂唔順, o係KOLN落超市求其執左張500MB NET FLAT 都係10歐一個月, 講就有4G, 但一般都係3G. 爽到喊出來.
用伏卡(要先搵個有訊號既地方再企定)開GOOGLE MAP定位+搵路要最少50MB一次(因為勁LOAD都LOAD唔到), 有訊號計幾分鐘後LOCATE到自己位置, 好慢好唔穩定, 放大地圖果陣就斷線! 都未搵到路就用左50MB, 搵埋條路係94MB, 用LOCAL卡唔使15MB開晒(30秒內OK).