初次使用、新安裝有線寛頻用家分享

小弟因為家居環境問題, 雖然屋苑已經有各大牌子100-1000M既光纖上綱, 但我只可選擇用到PCCW既ADSL或有線電視經天線CALBE上網.....
因為評價太差, 又係SHARE, 所以即使當年有線上網有130M, 又平一半, 都唔敢選擇...所以一直只用PCCW 30M ADSL上網...

3年後既今日, 發現30M既PCCW雖然係十分之穩定 (例如BT時可KEEP住下載2.9-3.1mb/s既速度), 但係無論係BT, 或者同時俾NOTE BOOK, 電話, 電腦用時都真係唔多夠用.......

而因為有線最近推出左200Mb, 雖然都係SHARE, 但係都決定試下佢既質素如何, 心諗衰極都唔會衰過30M PCCW掛........

上星期六終於裝完, 過程比想像中簡單, 只需要係原本有線電視個解碼器條天線一開二就得, 唔需要我搬開啲櫃係牆身度搞, 整個安裝只需20Min....其中值得欣賞既係有線提供既所有硬件都係都係用CISCO, 同埋係全新既, 感覺不錯。(記得當年PCCW果個解碼器就唔似新啦)

上網方法比PCCW方便, 直插電腦就得, 唔再需要入username同psw, 最最最重要既係上網速度, 襯師傅仲係度即場直入電腦係OCFA試SPEED, 估唔到真係有18xmb, 有少少喜出望外....

呢幾日試用, 老實講真係無PCCW既30M咁穩定, 因為係BT時你可以見到佢個D/L SPEED會不斷咁跳, 大約係介於5mb-16mb之間 (不過尋晚試過去到20mb/s)...

整體黎講我都滿意, 因為雖然無咁穩定, 但都算效能有所提升, btw, 可能有線評差, 而我屋苑有齊咁多間ISP的, 所以相對少人選擇CABLE, 咁就益左我啦, 又平又有200M用~

結論, 有線係斬人事件之後服務係好左好多, 起碼電話有人聽, 想取消服務仲可以上網LOGIN選取消就得, 好方便, 相比之下, 小弟上個月想CUT個NOW TV都唔唔知點CUT, 電話長响無人聽, 上網LOGIN無得揀, 無FAQ, 無FORM D/L, 最後唯有去分行搞 (好在公司附近有間PCCW, 但全程俾人黑面).......

P.S 因為PCCW 上網未完約, 所以小弟仲UPGRADE左ROUTER去ASUS AC87U, 貪佢可以行DUAL WAN, 用盡哂兩間ISP, 正~ HEHE

kenchui007兄
我宜家用緊有線50M,
諗住約滿時昇上去200M,
所以想知佢速度如何,
可否post佢本地、海外speed出嚟睇睇?

$?.....

回覆 2# Lee Chiu Wai

kenchui007兄
我宜家用緊有線50M,
諗住約滿時昇上去200M,
所以想知佢速度如何,
可否post佢本地、海外spe ...
Lee Chiu Wai 發表於 2015-9-16 01:14

等我今晚返屋企試下CAP出黎, 不過話明SHARE, 就算我果度OK, 都唔代表其他OK......

回覆 3# theblueyard

$?.....
theblueyard 發表於 2015-9-16 09:06

14x, 要埋電話就15x, 雖然無聰明台果啲咁平, 不過係無選擇既情況下同PCCW比已經平左好多了~ v_v

有線  真係咪攪,,, 呢問野掂親距, 只可以用一句說話形容, 本來無一物 何處野塵埃,,,

平用ok的~
比個心理準備你,你新裝線佢可以比哂d 頻寬你用一排,你格離左右就龜一排囉......

不過應該都少人用,正常應該好過老電30m既~

bt大約係介於5mb-16mb之間 (不過尋晚試過去到20mb/s)
係mb/s定MB/s先?b同B差8倍wor

樓主可以試埋上載速度嗎?  thx
聽聞cable 200m 上載得 10m 咋...

樓主可以試埋上載速度嗎?  thx
聽聞cable 200m 上載得 10m 咋...
ringo_warez 發表於 2015-9-16 13:57

上載係得10, 但係唔似SHARE喎, 我見佢都係KEEP住大約10Mb咁上下
不過上載都無計, 因為即使PCCW都係得30下/10上, 無咩分別