[操作疑難] router問題

小弟部手機個wifi一直都無問題,但依家唔知點解無啦啦收唔到屋企個wifi,但屋企wifi其他手機同pad又收到wo,最出奇係但淨係收到某d商場ga wifi,所以小弟懷疑係個router問題,但因為唔想換手機,請問各位知唔知邊度買router可以試??等小弟可以試岩用到先買。

先試router 的 channel set死在 1-11 之間﹐唔好選auto﹐以免有部份手機/設備因為用唔到12, 13 這2條channel﹐令到連唔到線。

小弟部手機個wifi一直都無問題,但依家唔知點解無啦啦收唔到屋企個wifi,但屋企wifi其他手機同pad又收到wo ...
mmwkit 發表於 2015-9-18 21:41

你試一試入去router設定wifi頻道那欄改一改頻道

試過改channel,但都係唔得,其實有時都連到屋企個wifi,但就算連到都好慢,用ofca speed test下載得零點幾mb,我行左旺電問過幾間都話無得試,黃金會唔會有d鋪可以試router呢?

試過改channel,但都係唔得,其實有時都連到屋企個wifi,但就算連到都好慢,用ofca speed test下載得零點幾mb ...
mmwkit 發表於 2015-9-19 13:12

現場試冇用
屋企慢係可能你屋企附近多人用wi-fi, 互相干擾

回覆 5# KinChungE

但佢淨係干擾我部手機,其他屋企人同pad都無事wo

手機factory reset啦

via HKEPC Reader for Android

小弟部手機個wifi一直都無問題,但依家唔知點解無啦啦收唔到屋企個wifi,但屋企wifi其他手機同pad又收到wo ...
mmwkit 發表於 2015-9-18 21:41

有無懷疑過係電話壞wifi
你宜家係search唔到2.4G定5G嘅訊號?

手機factory reset啦

via HKEPC Reader for Android
321 發表於 2015-9-20 19:59

刷過幾個唔同ga rom 都係唔得

有無懷疑過係電話壞wifi
你宜家係search唔到2.4G定5G嘅訊號?
kachungho 發表於 2015-9-20 21:33

有呀...因為依家屋企router 行緊2.4g ,但有無可能手機淨係連到5g 信號??