電腦白痴跪求家用Wifi router 推介, 上網是PCCW 200mb光纖入屋

電腦白痴一名, 跪求穩定性, 性價ok的Wifi router介紹
上網寬頻是用PCCW 200mb光纖入屋
而加屋企用緊TP-LINK TR-WR741N, 最高只有150mbps, 咁係咪食左我50mb
如果我買TP-LINK的2條天線, 支持300mbps會唔會好D?

我的情況:
而加屋企用緊TP-LINK TR-WR741N(4,5年前買落)
上年係旺電買左個TP-LINK TR-WR740N(個時住宿舍是但買隻黎用, 點知室友有, 咁就擺左一年)

而加返到屋企住, 而排舊個隻TR-WR741N好似laglag地(唔知咩事), 諗住換TR-WR740N試下, 還店而加拎返黎都係擺[今日係咁試2隻]
點知新個隻反而仲衰, 壞壞地咁, 連得仲衰過舊個果, 成日斷, 應該壞左
反而再用返舊既TP-LINK, 拔走阿哥用TP-LINK直接插落電腦的上網線左仲收得好D
之前NB一排徘徊1-3xmpbs, 而加可以去到5xmpbs, 咁應該阿哥部機食左100mbps, 因為之前有開過黎睇佢電腦的網速
同埋個router係我哥間房, 同我隔比較遠, 可能咁樣收差D
我拎返學校用, 收wifi都有7X, 之前仲以為NB的上網壞左, 拎左去HP維修部check, 但佢話無事, 咁應該係屋企wifi問題啦
但ipad, 幾部phone一齊連又無事, 唔通電腦唔夠爭wifi?

總括黎講, 而加個WIFI Router只有150mbps, 但上網係200mb, 想買隻router用得晒200mb

budget: $300以下 (如果300唔得, 大概幾多先夠? 穩定D既wifi router, 400-500蚊?)
屋企大小: 2房1廳, 大約400多呎, Router位置會放係房

你D concept 錯曬 但太多埋論野 唔講喇,簡單D 你要買隻gigabit router $300以下好似冇行到gigabit的  買totolink as2004ns 喇 $360

你買個mbps support 到最多,又within budget 就ok.
你屋企唔算大, 咩routor for now 都support ,到

回覆 1# yunicetang

樓主講一大輪理論值 mbps, 但速度是跟環境有好多變數
例如距離/穿牆/干擾, 最穩陣加 powerline AP 去自己房 (不過超 budget)

其他解決辦法

1. 既然有兩隻 TPLink, 可用 WDS 分唇擴充無線網路 (請看 manual/谷哥)
2. 試下搵一條少人用的無線 channel, 2.4G band 多人到爆

重有, 你大哥唔係食左 100M, 係電腦同router 連線速度
(TPL74x 只有100M interface).

回覆 2# unfair

2004NS 個 wifi 出名弱雞, 紅係因為豆腐價錢有埋 gigalan + 5GHz band

睇樓主的情況, 用 2004 wifi 速度只會更差

回覆  unfair

2004NS 個 wifi 出名弱雞, 紅係因為豆腐價錢有埋 gigalan + 5GHz band

睇樓主的情況, 用  ...
Botti 發表於 2015-9-19 08:12

佢咁嘅畢直 冇計啦

回覆 6# unfair

R6220 淘網 買...
穩定...
我買咗兩部

如果TP-LINK 可選 Archer C2,價錢同A2004NS 差不多,不過都係 over budget

你D concept 錯曬 但太多埋論野 唔講喇,簡單D 你要買隻gigabit router $300以下好似冇行到gigabit的  買tot ...
unfair 發表於 2015-9-19 06:53

無錯, 我真係唔識T^T, 唯有自己不停試, 阿爸阿媽又唔識, 阿哥返學又唔得閑搞, 之前個wifi係我中六,七既時候買完不停打比同學問先裝得成
OK, 我去check下你個隻咩款, 可能你解釋完比我聽都明得5成~_~

佢咁嘅畢直 冇計啦
unfair 發表於 2015-9-19 10:17

咁大概幾多先會好D?