[操作疑難] 用緊HKBN 1000mb成日自動變左100mb?

最近由和記100mb轉左做hkbn 1000mb,裝完之後router已經reset過
但唔知點解有時會自動轉左做100mb,router係用緊asus ac68u,
同埋電腦裝左個叫killer network manager既程式,唔知有無關係?
router除左user pw,wifi id/pw之外無set過任何野
上網既時候突然覺得慢左就做個speed test,結果得返100mb以下既up down mb/s
一定要重開router先會正常返,請問係咪router既問題? 駛唔駛要set啲咩? thanks

有無試下第二條LAN線...?

試過換第二條同款都一樣,用緊cat5
另外wifi都試埋speed test,同電腦一樣都係100以下90以上既mb/s

(Sent from HKEPC iPhone app)

另外wifi都試埋speed test,同電腦一樣都係100以下90以上既mb/s

(Sent  ...
鋼練 發表於 2015-9-19 16:14

check下modem接router/router接電腦條cat5係咪足8芯?如果得4芯就要換cat5e以上先行到1000M.

(Sent  ...

cat5線?,換條cat5e或cat6線啦

(Sent  ...

(Sent  ...

(Sent  ...

(Sent  ...

回覆 1# 鋼練

我都係咁,不定時1000mb變100mb,搭單問。   我係PCCW ftth 1000mb,而router都係asus rt ac68u。  同時,這個情況亦都係不間斷出現;我亦都係reboot router 或重插出問題條線先搞得掂。  我de線全部唔係入牆ge Cat5e就係Cat6。 個線係8芯,搵人夾過。  lan係x58底板realtek lan。