[操作疑難] 轉左PCCW 500 ..發現要換router

小弟今日岩岩裝左PCCW 500mb
搞掂哂之後上網test 速..
經D-Link DIR-618出+tplink 300mb 手指 收得10mb左右
所以想轉router
但係budget唔係無上限
$700左右

岩岩search過
見到有
ASUS RT-AC55UHP
TP-LINK Archer C5 V2
好似用家評語都幾好

CHING們我應該點揀好?

唔駛諗, ASUS

搏一搏你可以揀 TPLINK....

小弟今日岩岩裝左PCCW 500mb
搞掂哂之後上網test 速..
經D-Link DIR-618出+tplink 300mb 手指 收得10mb左 ...
master_911 發表於 2015-9-20 15:25

唔止router,你隻TP-link手指都係一個大問題

唔駛諗, ASUS

搏一搏你可以揀 TPLINK....
issachar 發表於 2015-9-20 18:18

ching
其實asus router都算穩定?

700蚊,好似可以買高一級ge C7
sorryman 發表於 2015-9-20 22:43

咁C7 同 ASUS RT-AC55UHP比
邊隻好D?

咁C7 同 ASUS RT-AC55UHP比
邊隻好D?
master_911 發表於 2015-9-20 22:56

C7用台機加張PCI-E 3天線網卡可以行盡500M,不過如果你繼續用張tplink 300mb 手指就冇咩分別.

AC55UHP聽落多咗USB3.0但實際上個速度都幾弱雞下,唔係好重要.

ching
其實asus router都算穩定?
master_911 發表於 2015-9-20 22:55

個人認為 TPLINK 冇事就冇野既....
不過除非你買唔起 ASUS 啦... 如果唔係都係唔好買 TPLINK 喇