請問有無人試過 HKBN 同 PCCW 質素比較?

差不多滿約, 用開 HKBN, so far so good, 但有時唔係咁定會斷線...
好耐無用 pccw, 聽返黎都話出海好過 hkbn, 想問下各位兩間現時既質素係咪重係差好遠?

我主要用黎入 tv box 睇戲, BT, 打下 online game 咁, 唔想成日斷線.....所以想定 D...
BTW, online game 的話, pccw 斷線情況是否不多?

謝謝各位 ching 指教!

用tv box,hkbn會好一點
出海差不多
打機就唔知了

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

回覆 2# tszyan29

Thank you very much!

用緊一條pccw 500同hkbn 1000
2間真係差唔多。

2年前就PCCW好啲,而家PCCW都差咗好多
變到同HKBN咁上下

用緊一條pccw 500同hkbn 1000
2間真係差唔多。

2年前就PCCW好啲,而家PCCW都差咗好多
變到同HKBN咁上下 ...
bereavement 發表於 2015-9-21 08:15

用盒子睇野係咪HKBN好D?
你有無打PS4 啊,邊條線好D?

用盒子睇野係咪HKBN好D?
你有無打PS4 啊,邊條線好D?
avg 發表於 2015-9-21 13:30

真係差唔多.
PS4 我打USSF IV .都係用HKBN/PCCW 去日本ping都係差唔多

唔知係唔係我router 問題, hkbn用迅雷bt 明顯比pccw 慢

真係差唔多.
PS4 我打USSF IV .都係用HKBN/PCCW 去日本ping都係差唔多
bereavement 發表於 2015-9-21 14:03

因為我打 fifa 同nba 2k, 過去果一年,pccw 1000m 都麻麻地順,唔知bb1000會唔會好D

PCCW 300M + HKBN 100M
1. 上大陸差唔多慢
2. 百度雲下載,PCCW夜晚重識慢郁,HKBN直頭冇反應
3. PCCW會轉IP,d download會死

之前用HKBN 100M,合約完之後轉左用PCCW 500M,用PCCW大概1年,感覺HKBN同PCCW兩者都好穩定無斷過線(住九龍區),PCCW話就話500M,不過上下載速度感覺同100M無分別,另有樣唔好既係PCCW會多兩個盒,佔地方同插頭位置,如果同價同M數,我寧願揀HKBN