[操作疑難] USB WiFi Adapters / Wifi Extender / Home Plug

各位ching, 我想問問 USB WiFi Adapters / Wifi Extender / Home Plug ,
邊一個比較好, for desktop 用 ? THZ A LOT !!

ISP : HKBN 500MB , Router  : D-Link DIR-850L

三選一 , budget $400 左右
USB WiFi Adapters - Dlink  DWA-192
Wifi Extender - Tp Link WR-850RE
Home Plug - 未知

thz all brother !!

最少比個平面圖黎睇睇先啦= = router, AP擺邊又唔知, 距離又唔知, 點話你知好呢..
正路距離遠, 又有牆既話, 家用desktop黎講,home plug就最穩既
如果距離近, 又冇主力牆擋住就求其買舊野收wifi算啦

Router 同 AP 距離大約40-45呎左右 , 無主力牆遮擋, 但有個大櫃

*************************router********

大廳

====Wall========__l__===Wall=====
                                   l              大櫃
                                   l      
Room                           l                Desktop
                                   l
=============================

thz ching

最少比個平面圖黎睇睇先啦= = router, AP擺邊又唔知, 距離又唔知, 點話你知好呢..
正路距離遠, 又有牆既話, ...
fungcd 發表於 2015-9-29 19:07

各位ching, 我想問問 USB WiFi Adapters / Wifi Extender / Home Plug ,
邊一個比較好, for desktop 用 ?  ...
BMX 發表於 2015-9-29 18:06

HomePlug效果係比較理想

HomePlug效果係比較理想
kchouse 發表於 2015-9-30 10:28

但homeplug會有少少超budget,
其實擺desktop位置收到wifi信號, 只係desktop會用黎b野, 又唔想裝wifi card,
所有想用一個較為方便又好用既方法,
如果用wifi extender 行lan 線 岩唔岩我用?

thz !!

但homeplug會有少少超budget,
其實擺desktop位置收到wifi信號, 只係desktop會用黎b野, 又唔想裝wifi car ...
BMX 發表於 2015-10-1 16:36

用wifi extender 速度得番一半
當你用 wifi extender 收得好理想顯示行100m
實質最高只有50m
因 wifi extender 同時雙工傳送&接收所以得一半
實際會更差 差成點要是睇環境啦
買左wifi extender發現唔理想再買homeplug所以比多少少好個。

以上純粹個人睇法

距離唔算遠....其實個位用手機試下wifi, 行下speedtest睇下幾多先
如果OK既話, 買隻AC接收器應該最好

搵部手機睇下wifi 收得好唔好先﹐如果房都收到便不用煩﹐用住先。

如果考慮用 wifi ext. ﹐先在疑家安放的地方﹐看看訊號係點﹐同埋有無電力供應。
如果這個位本身都係收得好差﹐這便應該放棄用 wifi ext. 了。

PS. 用USB wifi 手指﹐仲有一個方法﹐便是用usb延長線﹐延長去一個訊號好的地方