奶晒野,求救,cut左上網用4g點知上唔到網

因唔想硬食pkkw 330 6m寬頻,咁岩iphone出機,轉左去用smartone 4g無限plan
咁順手cut網上行啦
router用asus ac66u
簽約時先發現佢話張卡直隊落4g手指度會用唔到
爬過下文知道smartone會係sim度做手腳
咁算啦,唔用4g手指,就咁用部iphone 6s直隊落部電腦度share
點知有個大問題,佢係上到網,都幾快下,但係會上上下(可能幾分鐘)突然完全上唔到網無反應,線就連住,我屋企就4g收4格,跟住大概過5分鐘左右先上得返網,不停loop
另外我發現佢upload似乎有問題,行speedtest 永遠試唔到upload,一試就會好似頭先咁講完全斷左咁
玩online game果陣亦有問題,我玩果隻叫瑪奇英雄傳,個連線方式係,個host係p2p咁host比其他user,d user經host再連返去server,所以比較食upload(不過都係講緊200k左右)
點知用4g之後就仲衰,直頭玩都玩唔到,一host房既時候就即刻斷左上唔到咁
係network monitor度睇見到個upload直頭變左0
究竟係smartone玩野set左定係點?
有無高手可以教下路救救我
唔係遲d網上爬完全cut左之後就玩完

因唔想硬食pkkw 330 6m寬頻,咁岩iphone出機,轉左去用smartone 4g無限plan
咁順手cut網上行啦
router用asu ...
elflegolas 發表於 2015-10-4 02:26

好似有C兄話iphone用數記冇得share,要用Android手機先得?(未試過唔係好肯定)或可以試改APN:internet

好似有C兄話iphone用數記冇得share,要用Android手機先得?(未試過唔係好肯定)或可以試改APN:internet ...
hk1352874 發表於 2015-10-4 05:34

smartone好似鎖左apn。。。入左佢張卡就無左改apn果個位

update:用返部5s jailbreak左係cydia搵到野可以改apn
e家果個係smartone,改做internet?但佢會唔會話收錢定點架?

重新搵另一個人做登記
硬食$680安裝費
3日後又係一條好漢
玩ONLINE GAME 學人用4G
你唔穩定就算啦/累到隊友就真係聽小
仲有個方法,轉其他台
我用3仔玩台服LOL冇問題

Comments:
1. Doing research before making decisions is important
2. Fixed line broadband service is not replaceable by 4G at this moment

重新搵另一個人做登記
硬食$680安裝費
3日後又係一條好漢
玩ONLINE GAME 學人用4G
你唔穩定就算啦/累到隊友 ...
maxlau1985 發表於 2015-10-4 19:32

電話share比部pc打online game係無問題
幾年前屋企幾個月無寬頻用果陣
果時我都係用smartone,3g only,無限plan
都一樣係打呢隻game,美版,係無問題
lol都無問題,ping唔過100
果陣玩左幾個月都係咁
係我估唔到今時今日,4g反而會有d咁既問題,而且點睇都唔似係訊號問題而係某d setting / 台有手腳,訊號唔穩定最多係時快時慢,斷線係成條線斷同埋係會即斷,唔會話訊號無斷但data斷咁得意,亦唔會話download到upload唔到咁古怪
所以先上黎問

Comments:
1. Doing research before making decisions is important
2. Fixed line broadband service is  ...
alanh999 發表於 2015-10-4 20:30

就係睇過之前d師兄出d post話4g取代可行我先諗住咁玩
成百幾二百頁果個post呢
我見到d人話apn改internet係for手指用,咁但係簽約果陣又寫到明唔可以放落手指用所以唔知點轉好
但個plan亦有講話係可以share比其他野用架喎,點解e家share比pc會咁呢。。。

回覆 7# elflegolas

My comment would be, things can change - the teleservice provider can change their network configuration at anytime without notice to general users. You should have at least tried the 4G setup, be sure that it's acceptable then cut your PCCW broadband subscription so you wouldn't be in the current situation.

smartone好似鎖左apn。。。入左佢張卡就無左改apn果個位

update:用返部5s jailbreak左係cydia搵到野可 ...
elflegolas 發表於 2015-10-4 16:39

Ching cydia邊個插件可改apn? Support 6+嗎?

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

SMT LTE 手機 plan 逐步鎖 tether, 都好耐事囉
不過估唔到最近連無限 plan 都鎖埋
APN "Smartone", 一改 "Internet" 就上唔到網
JB 改到 APN 都無用