好多人中晒數字毒

咩 AC5600, AC3200
有無諗過個 client 食唔食到?

我用 intel ac7260 , 同 S6 edge 都係食 866 (AC1300)

AC5600 行 1024 qam 仲要係 chip 廠proprietary, 即係唔用佢廠既clinet 方案 (notebook,手提..etc) , 跟本行唔到

boardcom 一直在玩數字遊戲
數字整大 d 又賣貴 d, 但佢唔理佢個堆數字係實際上唔會行到

咩 AC5600, AC3200
有無諗過個 client 食唔食到?

我用 intel ac7260 , 同 S6 edge 都係食 866 (AC1300)

A ...
nexstar 發表於 2015-10-4 10:58

仲有一個問題﹐我唔針對個別產品﹐但係流動裝置本身WIFI 理論性係高﹐但實際上又係唔係用得到這麼高速的連線?  粒CPU夠唔夠力去處理?

notebook 方面﹐唔少機都會係單天線﹐真係快極有限。

唔通真係有幾十件野一齊去扯盡wifi? 會唔會輪到router本身頂唔順?

一般用家而家買router的話﹐真係應該買AC的﹐但唔需要盲目追求router的最高wifi理論速度﹐買上一代的中高階款式已經可以﹐最少價錢平一些﹐效能亦唔差﹐又唔會太outdate。

永遠﹐用家都係追唔到科技的進步的﹐你有幾多錢去不停更新?

仲有一個問題﹐我唔針對個別產品﹐但係流動裝置本身WIFI 理論性係高﹐但實際上又係唔係用得到這麼高 ...
peter_chan 發表於 2015-10-4 11:56

1. router粒CPU絕對夠力
2. MU MIMO設計就係多台單天線既device都可以發揮效能, 唔似傳統router咁全部迫埋同一天線share bandwidth, 而notebook其實最常見係雙天線
3. 唔使幾十件野一齊去扯盡wi-fi, 幾件已經夠

發明將所有支援速度制式加埋一齊計果個都幾有諗頭

via HKEPC Reader for Android

其實廠商想你買2部,咁就一定足速

要知道,有  d mode 係唔會有實際應用到既地方,但都被人計埋落去砌大個數字

1. router粒CPU絕對夠力
2. MU MIMO設計就係多台單天線既device都可以發揮效能, 唔似傳統router咁 ...
KinChungE 發表於 2015-10-4 12:07

問題1 : 係講緊部流通裝置(eg. 手機/tablet)﹐唔係講router本身。
另外﹐手機/tablet 如果係用apps﹐好多時因為要預用流動網絡 以及 舊的wifi網絡﹐設計上唔會用到最高的流量﹐即係無可能用得盡wifi的 (仲行緊B/G制式的我無野好講)。

問題2 : MU MIMO 要client本身都要支援﹐而家市面上又有幾多client side 產品支援?
聽聞仲要所有client side支援才用到。

問題1 : 係講緊部流通裝置(eg. 手機/tablet)﹐唔係講router本身。
另外﹐手機/tablet 如果係 ...
peter_chan 發表於 2015-10-4 12:17

1.完全冇問題.

e.g. 高通MU-MIMO router用緊粒IPQ8064 ≈ Snapdragon 600 (APQ8064).

依家配置得雙天線wifi嘅手機/平板隨便一部粒CPU都勁過佢.

2.client support就行MU-MIMO,唔support個D照舊排隊.

1.完全冇問題.

e.g. 高通MU-MIMO router用緊粒IPQ8064 ≈ Snapdragon 600 (APQ8064).

依家配置得雙天 ...
moonless 發表於 2015-10-4 13:38

如果唔需要處理其他野﹐你的理論係正確。

但係要處理影片(eg. youtube)﹐又要處理圖像(eg. 睇網頁)﹐又要處理加密(eg. https)﹐這又要打個折了。

即係等如做speed test 的結果是否 100% 等如實際應用?
係唔係所有apps 都要用到幾十M 才可運作?