連海外server打機,用pccw定hkbn好?

如題
做過少少research,發現帥兄們多數集中討論下載速度
但小弟甚少需要下載影片或者線上睇片,所以時快時慢對我冇乜影響
而兩間連海外嘅ping數都唔多見有資料可以參考,就算有都可以話不相伯仲

所以請師兄們不吝分享,比下意見小弟應該用hkbn定pccw好? ping低,穩定係我最大concern
唔該哂!

如題
做過少少research,發現帥兄們多數集中討論下載速度
但小弟甚少需要下載影片或者線上睇片,所以時快時慢 ...
=F= 發表於 2015-10-6 16:28

要睇你去邊度
目前HKBN去台灣某線路比PCCW好,去歐洲部份線路HKBN比PCCW PING Time亦較為低,其他地方你可以俾個Game Server IP黎試下

回覆 2# 高登天后

先感謝師兄詳盡嘅回覆!

我只係識用resource monitor睇,唔知準唔準確
我見到同隻game有關嘅connection有兩個,唔知邊個先係
1. 64.25.35.100 remote port 6600 290ms (個ms唔郁嘅)
2. 64.25.34.202 remote port 24001 190-250ms

另外我同時google到:
http://www.tcpiputils.com/browse/ip-address/64.25.35.54
我只係知個server位置在德州嘅Austin,邊個IP先屬於我連緊嘅server,小弟就唔識分了

唔該哂!

回覆 3# =F=

64.25.35.100: HKBN完勝23ms
64.25.34.202: PCCW完勝8ms

咁似乎真係幾難揀...

另外我想問下應該揀500M定1000M好呢?
按小弟嘅需要...多果500頻寬好似冇乜用

回覆 5# =F=

如果唔係經常大量BT,1000M冇咩用,500M夠晒有突

回覆 6# 高登天后

多謝師兄嘅意見及資料

回覆  =F=

如果唔係經常大量BT,1000M冇咩用,500M夠晒有突
高登天后 發表於 2015-10-6 20:14

请问下玩xbox one游戏,小米盒子睇电视直播,youku,taobao呢滴行为
应该拣HKBN还是PCCW呢?多谢。

请问下玩xbox one游戏,小米盒子睇电视直播,youku,taobao呢滴行为
应该拣HKBN还是PCCW呢?多谢。 ...
joee1023 發表於 2015-10-9 10:31

xbox同小米盒子無用過,唔清楚
優酷淘寶兩間都冇咩分別

xbox同小米盒子無用過,唔清楚
優酷淘寶兩間都冇咩分別
高登天后 發表於 2015-10-9 11:41

我HKBN 500M系7pm~0am,上淘宝load图都lag lag lag喔……
pccw都一样?