[操作疑難] Switch同設備唔兼容?

最近公司有個100m 的switch壞左,咁搵左個全新1G的switch黎頂檔,點知駁番全部野,都連唔到線
咁求其係櫃桶底搵左個WRT54G router出黎試下,又無事,連到晒線羅到資料

岩岩再試,發現有個converter的設備一駁1G switch ,機身ethernet個燈號就唔正常,駁番100m switch就無事

正常D network野應該向下兼容,咁上述個情況會係本身件設備問題定係switch問題?換過lan線都唔得

你個switch set死左D port行1000Mbps, 而你駁既device唔支援?

你個switch set死左D port行1000Mbps, 而你駁既device唔支援?
KinChungE 發表於 2015-10-7 07:18

switch係普通個d 家用,無得set,但可以行1g…

回覆 1# dennix

Try cross cable if straight cable does not work

Perhaps your equipment lacks Auto MDI-X

回覆  dennix

Try cross cable if straight cable does not work

Perhaps your equipment lacks Auto MD ...
wklie 發表於 2015-10-7 14:20

宜家D switch多數都有Auto MDI/MDI-X
1Gbps switch要搵隻無嘅應該都幾難。。。。。

回覆 1# dennix

你隻是乜SWITCH咁雞

宜家D switch多數都有Auto MDI/MDI-X
1Gbps switch要搵隻無嘅應該都幾難。。。。。 ...
Advanced Ivan 發表於 2015-10-7 14:25

....deleted!

我都試過有隻ruckus ap搭levelone 24port giga switch有問題
原design係switch駁poe ps再去ap
之後試過用poe adaptor(平果d rj45轉dc頭同4pin lan頭一對)又唔得

試來試去都舞佢唔掂,最終中間要加隻giga router當switch用 (冇試100 router得唔得)

100M 只用2對綫,1G就用晒4對,可能你個「converter的設備」响100M唔用果4 pin有古怪電壓影響1G switch

琴日羅左自己屋企o個個netgear 5port giga switch番去試,無事,正常連線,問題應該解決,應該係個switch同個converter唔夾,今日羅多條原裝AMP lan線番去試多獲,都有問題就應該switch有問題,羅去整