[操作疑難] 有冇師兄可分享3 寬頻 1G的體驗?

有冇師兄可分享3 寬頻 1G的體驗? 會否經常斷線? 上大陸網速度正常嗎? 有速度測試圖更好....

因短期內需要決定上3 寬頻 1G定係Smartone 1G, 盼望能得到各師兄的指教

3 上大陸 放棄吧 ! 我仲要挨三年

利申 : 由 HKBN 100M 轉 3 仔 1000M 大埔區

利申 : 由 HKBN 100M 轉 3 仔 1000M 大埔區 ...
ywringo 發表於 2015-10-16 13:53

我個度只有3同PCCW, 100M PLAN 3 $10X, PCCW就要$26X, 即係無得揀...

利申 : 由 HKBN 100M 轉 3 仔 1000M 大埔區 ...
ywringo 發表於 2015-10-16 13:53

即係3 仔 1000M  上大陸 仲慢過 HKBN 100M?

我用3 , 1G,用左兩年幾,開頭新裝用左1個月倒router壞過一次
之後兩年未壞過未斷過線.DOWN over 900mb UP都850mb以上
大陸網就唔知, 小上, 淘寶算唔算大陸?
圖就唔貼喇,成日俾人話做馬,貼張最快既圖俾人睇
我即場做一次speed test俾你睇,有日期.無做馬,仲有時間,不過speed test個時間唔知點解慢左7個鐘
http://www.speedtest.net/my-result/4749769092

以前用hkbn 100mb,平均一個月一兩次上唔到網,而且上唔到網幾個鐘以上
不過幾年前既事,唔知佢有無改進

有冇師兄可分享3 寬頻 1G的體驗? 會否經常斷線? 上大陸網速度正常嗎? 有速度測試圖更好....

因短期內需要 ...
iesimon80 發表於 2015-10-16 10:04

其實係咪成日繼續, 要好睇咩IPS駁邊一區什至咩屋苑. 好多人話3成日繼, 我用左八年一年平均只係斷一次, 近兩三年未斷過(router hang個D唔計啦, 即係reboot router後都上唔到網先計). 咁點解同一ISP, 唔同用家有咁大經驗差異呢, 因為唔同地區囉.
不過3上大陸的確係慢少少, 但我上大陸主要淘寶網都OK. 同時大陸未來兩三年至力增加網速, 相信同時會加大同香港接駁條水喉, 希望到時上大陸有改善吧.

其實係咪成日繼續, 要好睇咩IPS駁邊一區什至咩屋苑. 好多人話3成日繼, 我用左八年一年平均只係斷一次,  ...
myricky 發表於 2015-10-16 16:10

希望係咁啦 我之前用電視盒(HKBN)流暢睇好多戲
而家用 3 成日無法連接 就算睇到都經常要等呀等呀..........
約滿後不會再用

我用3 , 1G,用左兩年幾,開頭新裝用左1個月倒router壞過一次
之後兩年未壞過未斷過線.DOWN over 900mb UP都8 ...
LI-CC 發表於 2015-10-16 15:50

我用 3 去 360網盤上傳檔案 45K
用政府 WiFi (pccw) 450K
以前用 HKBN 最快試過 7~700 K

好後悔用在 3

真係好睇屋苑,我個度HKBN仲衰過3HK,本地無敵一出海就死直

用緊500Mbps ,local DL 47X UL 46X。大陸網上微博,淘寶多,唔覺慢。上日本網算快