[敗家之作,村屋神物] 神級ROUTER - LINKSYS EA8500

是咁的..
小弟住村屋,
間屋仔就叫做有2層係我同屋企人住GE LA
不過成日俾住係樓上既細妹嘈..
話佢部I瘋收唔到WIFI, 個速度又慢..之如此類啦
咁我都知既..舊年買左EA6900...D天線收收埋埋, 個COVERAGE又真係有機會差D既

係大學個WTSAPP GP到問意見, 有個舊年入左大公司做o既朋友就話, 依加佢地有隻熱賣o既router可能幫到我, 用credit card俾錢就可以係屋企收貨, 唔使坐幾十蚊車同坐幾粒鐘車去黃金

諗落..算啦..細妹一世人得一個姐, 咁岩又加左人工, 唔到2千就博一博啦~!

購買小記:
型號: linksys ea8500
用CREDIT CARD(拎迎新禮物-口-)
落單日:11/10/2015
收貨日:17/10/2015 (平日收唔到貨+無時間SET)
金額:<=2000HKD

佢本身就話可以搵師傅同我裝埋..但算吧啦, 我鐘意自己SET..哈哈

開箱圖:

箱內物品:

ROUTER正面圖:

Port位圖:

小評:
(1)後面有esata+usb port幾岩洗
方便我share d歌同片
傳聞可以share埋部printer..?

(2)個盒好鬼大, 差唔多有我ea6900果個2倍!o!
(但實身大細差唔多..唔計天線既話=口=)

(3)初步測試流暢度遠勝ea6900
唔記得影相, 今晚返去補影

(4)coverage: 完勝ea6900 行到上2樓個signal有3~4格(4格=滿)
[有點意外, 初初以為要加錢買homeplug先得]

詳細既...留待遲小小更新啦=口=

2ND
由於moonless大人叫到,
呢到補返EA6900既圖啦-口-

直插NOTEBOOK圖:

睇埋OFCA:

[暫DEL, 未有時間返去做TEST]

PS:
PLAN: 300M [未到期升500. 多謝mankowk提醒]
屋企人睇埋盒子同手機用緊WIFI, 唔知影響大唔大

3rd

一般年青人唔希望見到, 但作為家長既就好想要既功能
呢到都SHARE小小啦,.

SETUP比想像中快同易

GUEST ACCESS
可能有人問我想SET黎做咩??
鬼知咩...屋企耐唔耐有人黎玩, 無理由下下都俾PASSWORD佢GD??

另外個PARENTAL CONTROLS(照抄, 應該無錯??), 就幾岩我用既
可以SET返幾時唔俾上網, 費時屋企果個掛住上網唔做野搞到我俾人罵啦..
好就好在可以一日一日咁SET(1~5就只可以上4個鐘, 6日自己係屋企當然就全日開放啦A_A)

唔講咁多啦, 去圖吧!!

GUEST ACCESS

PARENTAL CONTROLS

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

電腦節1950入

同為村屋,用咗兩隻AP+全屋Cat 6線,都唔要求一隻做晒

恭喜樓主一步到位

同為村屋,用咗兩隻AP+全屋Cat 6線,都唔要求一隻做晒
kennylam777 發表於 2015-10-18 07:54 PM

兩隻AP之間roaming 順唔順?

兩隻AP之間roaming 順唔順?
TH30 發表於 2015-10-18 21:30

因為唔係有controller嘅AP. 又唔同牌子, 所以set唔同SSID以識別

之後會買一套有Controller的AP set去試Roaming

不過暫時我知嘅係, Ubnt Zero-handoff係roaming中最順, 但只限2.4Ghz product

新account一黎就講到router點勁點勁, 打_味濃, 專業少少好無?

合法發射功率限制27dBm內你做得幾多嘢丫, 仲要5GHz, 你想穿村屋2~3層根本無可能一隻做得哂.

哈哈,師兄甘樣督爆人!