3和記寬頻的modem有沒伏野?例如經常斷線,拎唔到IP

自己係老電和香港的死忠,沒咩長時間用過和記3。但

近期接連收到網友查詢話和記3寬頻換router後出現
拎唔到真IP和
不斷斷線的問題,

所以黎呢度問下各位網友有沒相關經驗心得?thx

用緊30M & 100M, 佢無叫我換MODEM喎!!

關modem ,30分鐘後開番

用緊和記100Mb 8年,係試過兩日冇 signal 要師傅上大廈機房整,sales 保證我可以攞2個真IP。

via HTC TyTN II

自己補充:
隔離屋係多年和記100Mb,配華爲白色MODEM router一體機,拎兩個真IP。網絡穿透十分好,VPN,IP-CAM完全沒問題

(藉此感謝我的隔離屋,如果唔係距同我一齊測試,我就唔會有咁多VPN的經驗和文章)

但最近網友發給我睇的圖片,和記modem並不是華爲的,而係歐洲我未聽過的廠(記唔得清楚)唔通係歐洲和記的貨黎到香港水土不服?

白色HUAWEI早一兩禮拜剛剛壽終正寢, cFu上嚟換咗個黑色嘅Technicolor..

size 細咗.. 功能分別唔大.. 可以提供Wifi, 四個LAN ports,一個USB port,有Power On/Off 掣

一般情況都好穩定地同時拎到三,四個真IP, 同以前一樣..

如果同時拎唔到兩個或以上真IP就好難setup同測試VPN,IP cam 等等..
呢排啱啱試咗個OpenConnect VPN server

屋企人由朝用到晚,都無聽過話有斷線的問題..

如果拎唔到真IP嘅話就最好投訴吓,話哂個Plan應該包嘅..

一般情況都好穩定地拎到三,四個真IP..
屋企人由朝用到晚,都無聽過話有斷線的問題..
tomleehk 發表於 2015-10-25 07:22 PM

如何拎多個真IP?
在modem前面用switch分拆?

如何拎多個真IP?
在modem前面用switch分拆?
TH30 發表於 2015-10-25 19:47

Modem 提供嘅 Wifi  +  Modem 提供嘅四個LAN ports..

Wifi  +  四個LAN ports..
tomleehk 發表於 2015-10-25 07:48 PM

每個LAN port 都比給真IP?

每個LAN port 都比給真IP?
TH30 發表於 2015-10-25 19:50

Bingo..