剛剛前日新安裝網上行500MB, 點解WIFI 得40MB????

好鬼慢...頂唔順
我部機係華為HG8045 MODEM+WIFI

我剛先GOOGLE 過...原來呢隻野有D故事
但係我對於ROUTER 呢D野唔係好識
睇完都唔明...

想問下我點先可以提升番WIFI SPEED??

同埋係咪好似D人講咁換番隻HG8040會好好多???

8045好正常,行N 40MB已經好快
換8040,係for自己有wifi router

8045 wi-fi係慢
8040係冇wi-fi功能, 要自己加router

咁請問我宜家點做先可以提升wifi速度??

同埋我想問d人話h同埋我想問d人話hg8045係伏
伏係邊??
會有d咩影響???

咁請問我宜家點做先可以提升wifi速度??

同埋我想問d人話h同埋我想問d人話hg8045係伏
伏係邊??
會有d咩影響 ...
crazyrickypoon 發表於 2015-10-26 14:52

個伏就係Wifi廢, 同埋冇得自己Set Port forwarding囉

個伏就係Wifi廢, 同埋冇得自己Set Port forwarding囉
riceking 發表於 2015-10-26 15:08

我唔識咩係port forqarding
請問有咩作用??

同點樣解決wifi廢既問題??

我唔識咩係port forqarding
請問有咩作用??

同點樣解決wifi廢既問題??
crazyrickypoon 發表於 2015-10-26 15:24

你唔明即係你唔會用到可以不理.

Wifi廢冇解, 自己買過隻Router插落去用, 唔好用原本個Wifi

你唔明即係你唔會用到可以不理.

Wifi廢冇解, 自己買過隻Router插落去用, 唔好用原本個Wifi ...
riceking 發表於 2015-10-26 15:33
請問係咪我再加多一個好少少w請問係咩咪我再加多一個好少少router就可以高速些?

但我見人話加多一個會係分個假i但我見人話加多一個會係分個假ip俾個r但我見人話加多一個會係分個假ip俾個router

請問係咪我再加多一個好少少w請問係咩咪我再加多一個好少少router就可以高速些?

但我見人話加多一個會係分 ...
crazyrickypoon 發表於 2015-10-26 16:13

理論上會好左, 真假ip應該用你一般用冇乜關係

但我見人話加多一個會係分 ...
crazyrickypoon 發表於 2015-10-26 16:13

既然你唔知port forwarding係咩黎的話, 咁真假IP對你有冇影響