其實 asus router 做唔做到比幾部電腦 file sharing,即係有 private/public share 嗰啲

唔同權限入唔同 folders..   user 自己可以加減 folder/files..

即係一部好基本嘅 multiuser file server..

某啲型號有 AiDisk 功能應該可以做你嘅要求

唔同權限入唔同 folders..   user 自己可以加減 folder/files..

即係一部好基本嘅 multiuser file server. ...
ok. 發表於 2015-10-27 23:37

ASUS SMB server可以set folder permission by user account...

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ASUS SMB server可以set folder permission by user account...
Advanced Ivan 發表於 2015-10-28 13:18

除咗admin 外,最多好似只可以加5 個 user? 咁admin呢個 account 喺 file sharing 方面係唔係同其他user 一樣遵守權限?定係佢係 super user,一定咩都睇晒?

除咗admin 外,最多好似只可以加5 個 user? 咁admin呢個 account 喺 file sharing 方面係唔係同其他user ...
ok. 發表於 2015-10-28 13:35

除咗admin 外,最多好似只可以加5 個 user?
好似係, 不過我未試過要開5個account

admin default係all folder R/W, 其他account default all NO, 可以自己再改

除咗admin 外,最多好似只可以加5 個 user?
好似係, 不過我未試過要開5個account

admin default係all f ...
Advanced Ivan 發表於 2015-10-28 13:58

但 admin 可唔可以改做好似普通 user 咁個別 folder/file rw/ro?    因為而家個問題係要比 6 個 user 用來做 file sharing..

但 admin 可唔可以改做好似普通 user 咁個別 folder/file rw/ro?    因為而家個問題係要比 6 個 user 用 ...
ok. 發表於 2015-10-28 14:00

係可以...
不過有D搞笑, 因為admin隨時有權限入返隻router自己set翻自己個right...

係可以...
不過有D搞笑, 因為admin隨時有權限入返隻router自己set翻自己個right... ...
Advanced Ivan 發表於 2015-10-28 14:02

唯有將個 admin account 比個最唔識電腦嘅人用,搏佢唔會搞搞震 login router

唯有將個 admin account 比個最唔識電腦嘅人用,搏佢唔會搞搞震 login router ...
ok. 發表於 2015-10-28 14:40

如果係有幾個人係相同授權﹐係可以一個名多人同時用的。

至於Admin ﹐留番比自己用﹐其他人你真係信得過嗎?
(自已唔需要share便無計了)

如果係有幾個人係相同授權﹐係可以一個名多人同時用的。

至於Admin ﹐留番比自己用﹐其他人你真係 ...
peter_chan 發表於 2015-10-28 15:00

我只係負責 admin/set 嘢,唔需要 share...