[操作疑難] Airport express 可唔可以當Extenders?

我有一隻2008版Airport express
請問可唔可以set做extenders?
間房上網會斷線

可以,但要Mac 機setup,裝個airport utility去setup。

可以,但要Mac 機setup,裝個airport utility去setup。
hkwtongme 發表於 2015-10-28 16:49

點解WINDOWS唔得?

點解WINDOWS唔得?
doumeki 發表於 2015-10-28 16:53

因為佢無ip地址之類比你接入去setup,而Mac機行airport utility係會自己搵airport,然後會斷網接入airport,跟住好straight forward咁setup,其實無嘢俾你set,只係問你要做獨立Wi-Fi發射器定轉接器,另外可以直出hifi系統,亦可以接printer。
我無見過airport utility有windows版。
講真,呢件嘢當年喺蘋果系統好好用,但如果係windows系統有啲功能未必用得到,無必要花呢個價錢去買。

因為佢無ip地址之類比你接入去setup,而Mac機行airport utility係會自己搵airport,然後會斷網接入airpor ...
hkwtongme 發表於 2015-10-28 17:07

多謝解釋

Airport utility 有windows版架
呢款airport express我試過入windows版airport utility改佢做wifi extender但唔成功,我諗佢只可以對應返其他apple嘅router先做到extender

Airport utility 有windows版架
呢款airport express我試過入windows版airport utility改佢做wifi extender ...
karsocrates 發表於 2015-10-29 00:24

我用佢嘅時候係無windows版,但係可以用其他非apple router。

如要用express做extender, 最好用返airport系列,我用咁耐未試過斷線