[操作疑難] RouterOS NAT Port forward TCP + UDP 問題

上次講到用隻 Sophos UTM 玩 Policy Based Routing,係 set 到但有些問題解決唔到 >
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2238254

所以都係要入隻 RouterOS 玩下,有諗過 EdgeRouter ,依度都有高手師兄推介,不過見依度師兄多人用 ROS,search google 都有好多文,所以最後都入左 ROS 既 RB850Gx2

設定如下:

Ether1 - WAN
Ether2 - China VPN
Ether3 - LAN

咁基本既野都set好,上到網 (firewall 未開,我仲未攪得清楚 input 同 forward 既分別 ),set NAT port-forward 都入到用到,但就係部 MTV7000D 唔得。
要係街用到 MTV7000D 既 streaming,要同時 forward port 23456 TCP+UDP 到 internal IP,但我係 NAT Rule 的 Protocol 是不能同時選 tcp and udp 的! 試過分開兩條 Rule 唔成功,試過 set 條 DMZ 去 MTV7000D 個 IP 就 ok 了,但可以的話都唔太想開 DMZ。

請問有師兄知道應該點 set? 又有無用緊 ROS 既師兄有用 MTV 呢? 謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# evolution-9

MTV既port range係23456-23512.

回覆  evolution-9

MTV既port range係23456-23512.
雯雯 發表於 2015-11-1 13:17

試左改成你個 range 都唔得。
其實應該唔關事,我之前用其他 Router 剩係 forward port 23456 係得既,分別只係其他 Router 可以同時選 Protocol TCP + UDP,但反而 ROS 就唔可以....

試左改成你個 range 都唔得。
其實應該唔關事,我之前用其他 Router 剩係 forward port 23456 係得既,分 ...
evolution-9 發表於 2015-11-1 16:47

action 呢

action 呢
whitechunk 發表於 2015-11-1 16:56

師兄我其他 services: FTP, VNC, RDP 等都係咁 set 無問題的,唯獨是 MTV 唔得,估計係因為無得 set TCP+UDP 係同一條 rule
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師兄我其他 services: FTP, VNC, RDP 等都係咁 set 無問題的,唯獨是 MTV 唔得,估計係因為無得 set T ...
evolution-9 發表於 2015-11-1 17:09

係無得Set同一條Rule
不過點解唔用UPnP 咪唔洗set囉

係無得Set同一條Rule
不過點解唔用UPnP 咪唔洗set囉
SoCold 發表於 2015-11-1 21:06

多謝師兄提醒用 UPnP,問題解決了

我先 enable UPnP,等佢自己run一次加左 rule 落 NAT,跟住我 copy 返D rule 再 diable 返 UPnP
就無問題了....但其實依家兩條 NAT rule 同我之前自己 add 係一樣既...

but anyway, work 就好了,唔該師兄

又要繼續努力爬文學 policy based routing 了....

回覆 7# evolution-9

睇返你前post既PBR問題, 你部RB係咪大陸用? 係既話最好係做China IP經BB走, 其他非China IP traffic經VPN走. 因為被GFW既IP都有4萬幾個, 淨係常用既Google都一百幾十個, 而且用hostname既結果係唔準既, 因為Google等已用晒https, ROS係cap唔到https.

回覆  evolution-9

睇返你前post既PBR問題, 你部RB係咪大陸用? 係既話最好係做China IP經BB走, 其他非Chi ...
雯雯 發表於 2015-11-1 22:48

師兄我係香港用的,要用 PBR 係因為要睇大陸視頻

回覆 9# evolution-9

柑就大陸IP走VPN, 又或者用167pk在數碼視聽個post教既方法.