奇怪:幫人哋換咗小米mini router,但係佢部陳年 ThinkPad 竟然見到兼連到 5G?

雖然速度同 2.4G 無分別,都係2xMbps。 問題係點解會見得到個5G 嘅 SSID?

佢部機係 Thinkpad R61,仲係IBM LOGO 年代。。

雖然速度同 2.4G 無分別,都係2xMbps。 問題係點解會見得到個5G 嘅 SSID?

佢部機係 Thinkpad R61,仲係IB ...
ok. 發表於 2015-11-2 14:28

5G 唔係新野﹐只係製造商肯唔肯落重本。

只不過 B & G 制式一定行 2.4G﹐所以大家才忽略5G的存在。
去到N 又無主力用5G﹐只係主力用2.4G﹐所以大部份(唔係全部)都只支援2.4G。

所以﹐舊機用到5G並非出奇之事。

回覆 1# ok.

WIFI 802.11n 5GHz

我見過有部Device 掃到 5GHz...後尾睇返原來係 802.11a

http://www.tpuser.idv.tw/articles/santarosa-test-2.html

特定機種支援Intel 4965AGN(802.11n Draft)+MIMO無線網路

有802.11a,即係可以玩802.11n 5GHz

我見過有部Device 掃到 5GHz...後尾睇返原來係 802.11a
oliver.lam 發表於 2015-11-2 14:59

無錯﹐A制式一定係用 5G的。

所以﹐以前只支援 B,G,N 的router一定無A制式﹐因為行2.4G。

但係近年N制式開始同時支援5G的時間﹐router製造商又同時加番只行5G的A制式﹐所以.......

即係見到5G的ssid﹐唔代表一定行N/AC制式﹐有機會係用緊最舊的A制式。

原來如此。。 即係舊機用得到 5G 唯一嘅好處係干擾細啲,喺速度上完全冇著數。。。

我早在10年前已經用Buffalo 2.4G + 5G既PCMCIA咭比NOTEBOOK上網,當年張咭真係幾貴吓,但又真係順暢過用2.4G,可惜之後隻ROUTER死後只能用返2.4G,明顯LOAD野要等

原來如此。。 即係舊機用得到 5G 唯一嘅好處係干擾細啲,喺速度上完全冇著數。。。 ...
ok. 發表於 2015-11-2 15:36

如果係行A﹐真係唔用好過用。

但係如果行N﹐又接收良好﹐當然要優先使用啦。