[操作疑難] pccw 100mb光纖

pccw 仲有無100mb光纖plan??  上Netvigator睇得300Mb以上plan選擇 thx!!

pccw 仲有無100mb光纖plan??  上Netvigator睇得300Mb以上plan選擇 thx!!
yahoo33 發表於 2015-11-6 22:32

如果我無記錯﹐一直以來都無對外公開收光纖100M Plan的。

這堆特別光纖plan﹐係仲有 30M的﹐好似話8M 都有﹐係供ADSL/VDSL 電話線上網﹐但基於某種原因而提供唔到電話線方式上裝﹐迫於拉光纖去維持服務的特別plan。
無得申請﹐安裝及升級費全免﹐唔駛加約﹐月費不變﹐免費提升upload速度(跟download同速)。

有這項著數﹐全靠好運。首要條件係用緊電話線上網兼合約期仲有一段時間﹐其次係唔知什麼原因令到PCCW 唔改用光纖唔的﹐例如條電話線及其配套去到整無可整的地步﹐PCCW 自己要upgrade令到再唔支援電話線上網等。好運者﹐PCCW 會特別通知中獎客戶﹐安排上門升級。

pccw有叫我upgrade 但我無理會 其實係有但非公開??
有個自稱pccw舊員工話無100mb光纖

8M光纖都有

pccw有叫我upgrade 但我無理會 其實係有但非公開??
有個自稱pccw舊員工話無100mb光纖 ...
yahoo33 發表於 2015-11-6 23:44

上面講得好清楚﹐唔會在街收100M 光纖客。

只會在有需要時﹐通知受影響的客由電話線轉做光纖﹐但轉完光纖後下載速度唔會有所提升﹐以往用幾多M﹐轉光纖之後都係相同。

簡單講﹐只係內部的「補償plan」﹐當PCCW唔可以再用電話線提供服務時﹐才會拉光纖去提供服務(但上網速度照舊)。客戶無得申請的﹐所以一般sales 根本唔知有這些低速光纖plan。

應該係舊樓先有機會。。。 設備太舊,無謂再揼錢去維護,索性一炮upgrade

有親戚都中獎,元朗大馬路附近啲舊式大廈。原本用緊ADSL 8Mbps,收到信話可以upgrade光纖,直上30Mbps

ok 明白  thx!!

前幾年我仲用6M 之後PCCX 寄黎免費升級光纖100M俾我
不過要收番安裝費...通常要看PCCX 覆唔覆蓋到你頭 以前我等左好耐先有
本來就約完 岩岩約完前寄信黎話升級..你可以去OFFICAL睇下有冇覆蓋到你住地方

應該係舊樓先有機會。。。 設備太舊,無謂再揼錢去維護,索性一炮upgrade

有親戚都中獎,元朗大馬路附近啲 ...
astrial 發表於 2015-11-7 14:27

似乎以下一位朋友都中獎﹐整到無得再維修﹐焗上光纖﹐不過都拖你好耐。

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

上面講得好清楚﹐唔會在街收100M 光纖客。

只會在有需要時﹐通知受影響的客由電話線轉做光纖﹐但轉 ...
peter_chan 發表於 2015-11-7 12:03

你講得岩, 正確d講, 係冇其他選擇而pccw又唔會蝕本之下先會出的補償plan
蝕本佢會建議你終止合約