[操作疑難] Port Forwarding 問題 (加左圖)

我有個device 有bulti in server, 類似router果種係browser 打過ip就入到admin page.

因為我需要在5個不同地區設置呢個devive, 然後用一部電腦就access到 果5部 device.

我原意想係每個插住該device 的router forward一個port比佢,
例如:
真ip: 123.203.56.74
device 假ip: 192.168.1.22
port 3000  forward去 192.168.1.22的 port 80

咁我打123.203.56.74:3000 就可以access到部device .

但係因為宜家係公司, 冇得用真ip試,  所以我用兩個router做過實驗先, 點知失敗左
我用一個router (Router 1),   個wan 連去  出街router的lan,   ip: 192.168.123.56 ,  lan : 192.168.1.xxx
再用另一個router   (Router 2),  個wan 連去 以上router的lan,  ip: 192.168.1.103 ,  lan: 192.168.2.xxx
有部電腦開左個apache web server 係 192.168.2.22

我係router 2 forward 80 port 去 192.168.2.22 的80 port.
理論上我用手機連去router 1 的network..   係browser 打 192.168.1.103  (router 2 的ip),  應該就會連到apache web server.
但係失敗左,   所以唔係好明白

更新: 畫左圖, 畫得好核突
實際要做:
R = ROUTER
D = DEVICE (with bulti in server, port 80)
另外,有人提意我用vpn,我想問一部pc 可唔可以同時連5個vpn

實驗:
User(mobile )  果個NETWORK 扮Internet
192.168.1.30扮真IP,   該個ROUTER FORWARD PORT 80 去 192.168.2.22
APACHE HTTP SERVER扮我要SET果部device .

我想USER 打192.168.1.30:80 就連到去果部APACHE HTTP SERVER.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你不如畫個圖出黎睇下先。。。。

我都好想幫你, 但真係唔太明你講咩, 下面有D亂, 畫個圖出來看看

其實我都有一個類似嘅問題,希望各位師兄可以指教一下。
屋企主Router用ToToLink,後面駁住隻Mercury做AP。
係Local Network內,可以登入Mercury個GUI做Setting。(假設係192.168.1.10)
但係遠端Port即使開咗,例如︰9000。
係Port Forward入面做返192.168.1.10 Internal 9000 External 9000,跟住係街用如︰abc.no-ip.org:9000,係入唔到Mercury個GUI改Setting嘅。

P.S︰Mercucy入面已經Set咗任意一部機都可以透過遠端更改Setting。

回覆 4# mdws2002

我之前都試過, 最緊要check清楚呢個port位係咪得1部機佔左

回覆  mdws2002

我之前都試過, 最緊要check清楚呢個port位係咪得1部機佔左 ...
gold2m1 發表於 2015-11-13 12:47

咁師兄最後有冇解決到個問題呢?
我Port Forward,都只係得一個setting,個Port應該無其他人用緊。(電腦無著嘅時候,都係入唔到去。)

咁師兄最後有冇解決到個問題呢?
我Port Forward,都只係得一個setting,個Port應該無其他人用緊。(電腦 ...
mdws2002 發表於 2015-11-13 14:02

解決左啦, 之前我個router同另一個device個 port 撞左, 之後轉左router個port就得左, 未轉之前, 想入果隻device,點知一入就入左router個login介面, 唔知係咪你個情況

解決左啦, 之前我個router同另一個device個 port 撞左, 之後轉左router個port就得左, 未轉之前, 想 ...
gold2m1 發表於 2015-11-13 14:07

咁可能我個Case同你嘅有小小唔同啦。
因為我都試過用其他Port。
但係都係只有Local就入到,街線就入唔到……

回覆 8# mdws2002

你Mercury同ToToLink都係同一個lan?

回覆  mdws2002

你Mercury同ToToLink都係同一個lan?
gold2m1 發表於 2015-11-13 15:19

同一個LAN,即係點呢?
我係ToTolink LAN 去 Mercury LAN( Off咗DHCP)