[操作疑難] netvigator 500m plan問題

小弟上星期六裝完netvigator,  500M plan 黎
因為趕住返工, 冇即場叫師傅測速.
之後返到屋企自己測速, 點知得 25-30m wifi 都得40-50m到
我係用powerline 連去我間房, 所以想問下各位大大 係唔係因為個powerline 令到我網絡慢左?
但我都試果用手提直接經modem 連,都係得100幾m, 係唔係正常??
我router 係用 ASUS RT-AC55UHP
Powerline  係用 TP-link AV500 Nano & 300Mbps AV500 WIFI
底板係gigabyte b85m-d3h
請各大大幫幫手

你每個test condition都唔完善, 好難比結論

首先PCCW 隻野個build in wifi虧係人所共知, 唔test都知
定係你講緊距離25-30米, speed得40-50Mb (你屋企禁大?)
而你經Home Plug, 慢一大節都係正常
最後搵手提電腦直插, 估計你notebook個Lan port係100Mb而唔係1G, 所以只行到100又係正常

首先PCCW 隻野個build in wifi虧係人所共知, 唔test都知
定係 ...
shingzhk 發表於 2015-11-13 02:21

唔係, 我意思係我枱機得25-30 mb, wifi 得40幾mb
我冇用pccw個 wifi 呀
powerline 會差咁多ga QAQ

定係 ...
shingzhk 發表於 2015-11-13 02:21

我岩岩將成部枱機搬左出廳,直接連線,唔經powerline, 用speedrest 一check, 下載有478mbps, 上載有486mbps, 睇黎個powerline失速失得好緊要

試下加 WIFI EXTENDER 睇有冇改善

試下加 WIFI EXTENDER 睇有冇改善
chue 發表於 2015-11-15 03:35

本身tp-link 300Mbps AV500 WIFI, 已經會出WIFI

我岩岩將成部枱機搬左出廳,直接連線,唔經powerline, 用speedrest 一check, 下載有478mbps, 上載有 ...
ckc0606 發表於 2015-11-15 02:54

如果你想有番500M 的水平﹐基本上只可以直插LAN線﹐WIFI 要行AC(但客觀環境唔保證得)。

不如想想有無可行方法拉條LAN線好過﹐有無辦理行明線入房。

又係一個一闊三大嘅實例。簽約上高速寬頻之前樓主都未有考慮自己的使用環境條件,包括電腦,router, wifi及網絡綫等等是否配套好。
唔好只聽啲寬頻供應商講比多少少就可以上高速,換機換綫都花你唔少精神時間。換來的快感未必太明顯。

(Sent from HKEPC iPhone app)

如果你想有番500M 的水平﹐基本上只可以直插LAN線﹐WIFI 要行AC(但客觀環境唔保證得)。

不如想想有 ...
peter_chan 發表於 2015-11-15 11:21

多謝你ge回復先
我諗應該拉唔到la, 距離太遠
我都知道會失速,只諗唔到會失咁多姐QAQ

又係一個一闊三大嘅實例。簽約上高速寬頻之前樓主都未有考慮自己的使用環境條件,包括電腦,router, wifi及 ...
alan4k 發表於 2015-11-15 11:58

多謝你ge回復
我當然有了解過自己d設備,買好晒先再去升級上網, 可能自己唔好彩,屋企電線唔靚