素馬桶又嚟料?

選 用 10GB 服 務 計 劃 , 只 需 每 月 加 HK$148 , 可 享 「 10GB 附 加 本 地 數 據* 」 !
http://www.smartone.com/tc/mobil ... ed-device-plans.jsp

之前block 咗電話SIM唔俾插落Wifi蛋
跟手就cut咗device plan嘅無限
下一步
都應該係cut埋電話SIM tethering

我用咗你咁多年
見到你咁搞
帶頭cut無限
真係要用銀包嚟抗議
下次完約要諗轉去邊

點解smt成日咁陰濕做野

via HKEPC Reader for Android

怪就怪其他台唔生性,我啲fd十個全速4G起碼八個轉左數碼通無限,以前五個台,而家四個台,今年上半年3cut左限速之後走左成30-50萬客,下半年3焗住用超平Corp plan吸番,下一輪走得多客嘅應該會係csl,不過擺明佢就唔志在,之前PCCW都做開少客,而家csl擺明做緊嘢加價踢客走,踢一半客走都多過以前,除非多一間入,否則唔會有大改變。

數碼通都有潛在問題,唔係佢唔想要客,係佢頻譜真係唔夠,再係咁上客會慢好多,csl可用4G頻譜多SmarTone成倍,亦遠超其他香港網絡商,除非1800到期之後csl肯放棄手上起碼一半嘅1800頻譜,或者政府收左模擬電視,放APT700出黎,否則其他網絡商想吸客都有心無力。

呢啲技術性嘢我唔識, 淨係知我唔會俾$4xx 月費

數碼通都有潛在問題,唔係佢唔想要客,係佢頻譜真係唔夠,再係咁上客會慢好多,csl可用4G頻譜多SmarTone成 ...
kwongoc_1016 發表於 2015-11-17 18:10

明明係全球最高數據需求巿場之一既香港,亞視同中國元素累香港釋放APT700進程比全世界慢至少5年,亞視罪當該誅,我仲嫌佢夠早死丫。

怪就怪其他台唔生性,我啲fd十個全速4G起碼八個轉左數碼通無限,以前五個台,而家四個台,今年上半年3cut左 ...
kwongoc_1016 發表於 2015-11-17 18:00

如果3唔係要上TDD頂,其實都唔算夠。FDD得10+20(共享),數馬桶起碼FDD有5+10+10。
要數,其實中國移動先大擠,雖然FDD有5+15+5,但1800少,900或以下又無。

我用HKT, CA 20+20MHz (2600MHz有時拼2850有時拼3200),大家18左右SINR都同數馬桶5+10MHz差唔多30幾Mbps。
頻譜係多,但客更多。而且室外已經少見1851(PCCW Mobile原有1800MHz頻譜)開出黎,第時還返俾政府都唔奇架。

就算政府再放頻出黎都要確保新供應商有充足機會投(例如限制頻譜上限),唔係都係哂氣,有錢嘅網絡商會用錢投黎反競爭。

就算政府再放頻出黎都要確保新供應商有充足機會投(例如限制頻譜上限),唔係都係哂氣,有錢嘅網絡商會用錢投 ...
kwongoc_1016 發表於 2015-11-17 19:16

一向都有,上次2100MHz上限係20MHz x 2,香港APT700 如果重整RTHK, 就有45MHz x2, 有一段15MHz x2, 加3段10MHz x2, 即係好似台灣咁分。到時個cap應該係15MHz~20MHz x2。

個人認為
其一,無公司有能力新入場建網,就算700MHz覆蓋再好都好難用咁少頻支持到一個全港性網絡既開支。就算唔考慮舊手機兼容問題,人地間間手執總量超過200MHz嘅頻去搵錢。
即使45MHz x2俾哂新公司,其他間間有十幾廿年時間,早就儲好哂全港站點,新公司要幾多時間先追到?你估啲客會唔會忍你幾年?

其二,OFCA唔編排602MHz 使用可能就係同RTHK換頻做準備。

SmarTone嘅2600唔係全港都有覆蓋,3嘅TD2300一樣覆蓋有限,而家都係靠數一數二好嘅GB 2600頂住,3嘅1800連自己2600都比唔上,3好多時得2600無1800。