[操作疑難] 隻buffalo router 唔知係咪死左

琴日返工之後停電,應該停左五粒鐘,六點有番電,返到屋企發現連唔番,就算reset部野,點搵都搵唔番部router,唔知係咪有電果時沖壞左部router,whr-g300n v2都用左五六年左右,其實都夠期正常........如果係壞左,想問依家有咩router推介下?聞說有咩ac什麼?話會快d?其實我我部桌面電腦用lan線,只係其他野ps4、手機、平板先用wifi,想問下目前有咩router適合我?依家呢部其實都爭d,例如入廁所會淨番收到一兩格,同埋有個小米ipcam,成日出街都連唔到番屋企....唔知係咪關個router問題,問題比較亂,希望有師兄得閒答到我吧,謝謝

因為你要連 IPCAM,SYNOLOGY 果部新野可能較適合你

因為你要連 IPCAM,SYNOLOGY 果部新野可能較適合你
chue 發表於 2015-11-19 03:28 AM

Synology RT1900ac?千二銀喎....赤赤地,不過我要求介面一定有中文易明易用,因為我網絡呢方面好差,希望睇得明可以跟住set下玩下,同埋最好部野要穩定,有d咩防電擊保護既野,耐用少少,未講我用緊和記1000光纖,同埋呢到好多師兄推asus喎?   Synology見佢官網係得RT1900ac呢部router?新踏足router市場??掂唔掂嫁?

我家都有用 ip cam,有三隻牌子,有時連唔上,唔關 router事,
係個DDNS有事,特別係大陸牌子,有時好唔穩定,用過 Panasonic,
Maintainence 就睇唔到

我有三支cam,都係用你瓜左隻router,再之前果隻都係五六百
的router,都已經夠用,但我現在隻G300NH2,隔兩幅牆都收得好強喎

我家都有用 ip cam,有三隻牌子,有時連唔上,唔關 router事,
係個DDNS有事,特別係大陸牌子,有時好唔穩 ...
mocha_boy 發表於 2015-11-19 07:30 AM

再補充番,今日放假,再跟住個router官網重設既正確步驟,再用番lan線直入番192.168.11.1,再簡單set番,個wifi又用得番,激死......不過再係咁都幾煩,都唔清楚發生咩事,係呢一年先咁,師兄你話DDNS有事,我用和記1000光纖唔知使唔使整固定IP??上NO IP網申請番個係咪就得??睇小米CAM教學論壇之類,無乜人講話要攪埋DDNS先得,驚做多左正常上網BT之類都有負影晌

回覆 5# xxmartin

唔係要另外自己申請個ddns,之後set落個 router 度,而係每隻ipcam都會提供一個 DDNS
俾你去駁去自己牌子隻ipcam,如panasonic,會叫用家開一個 XXX.viewnetcam.com,
XXX係自己選擇的,wansview就會俾定一個 YYYY.nwsvr1.com 的用家,YYYY 係佢
default左俾每隻 ip cam 的,你用 APP或 website 上返自己個 DDNS 就會上到自己隻 ip cam

如果 www.viewnetcam.com同 nwsvr1.com 有 maintenance 或者唔stable,
都會有機會connect 唔到隻 ipcam,同自己隻 router 無關

當然我唔肯定係邊樣出問題

防電擊保護你買個防雷拖板就得