我換左新 router AC-68U , 請問駁入房點先可以速度快D ?

我間房仲係用緊N年前的 cat-5 線 , 本來我屋企個 pccw plan 是 500M 的 ,
但房仲係100M 不夠 ! 我已換了新 router , 請問仲有咩可以提高房部電腦的下載速度 ?
房部電腦是Z97  , 已是 Intel Giga Lan 了 !!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

"我間房仲係用緊N年前的 cat-5 線"

You need at least Cat5E cable.

"我間房仲係用緊N年前的 cat-5 線"

You need at least Cat5E cable.
alanh999 發表於 2015-11-21 06:55 PM

請問如果不想拉線用無線會不會快D ?謝謝 !!

回覆 3# kuenxx

都系要cat5e線駁落router先可以行超過100mb。

如果條綠有8芯但係只夾1, 2, 3, 6, 咁重新夾足8線會唔會行快過 100Mb?

回覆 5# madmacuser

No if that cable is Cat5 or lower.

如果用 cat6 線呢 ? 我見淘 X 買 50 米都不用100人仔

梗係得,
    不過有時D線冇十足速度,叫cat 幾多都係呃你
hello999moto 發表於 2015-11-21 07:36 PM

謝謝

我个N年router 有燈可以睇條線支不支持G lan.

8 線cat 5 在20尺内可以行G lan...