如果由 n 轉 WIFI ac router.......

想請教 目前用 HKBN 100M.

1) 如果由 N 轉 WIFI ac router,
反正只有 100M 是否基本上運作速度冇分別,無需去轉 ac ?

2) 如果用上 500M/1000M,
轉 WIFI ac 會唔會有分別d ?
但出海都只有 20M 上限,用落其實都分別不大?

3) 反而更擔心一有朋友來我家,
如果還是用緊 WIFI n 手機電腦, 就會
上唔到 ac WIFI?   ac router 可以 set
番 backward compatible 去用番舊n 手機電腦的嗎?
如果硬 set 可以用番 n (dual mode), 會唔會副作用嚴重
拖慢 ac router 速度, 又變相白費了升級去 AC ?

--->   pure AC 制式    vs   AC/N 相通制式

你唔set fix ac 器材至用得,你mix a/g 都可以用到添!

我反而想問,你wifi 長期連住線+長期上/下載咩?
訪客其實有幾影晌到你?

Wifi 連線又會講到出海速度?其實駛乜 乜野都囉到盡?

唔講什麼出海,齋講手提電話 ,ac 有200M/ n就100M的話,唔係行test speed 分唔分到行定n行ac, 你覺得?

我依家都系 set 左 pure n mode,
但一樣有朋友用緊 wifi g only 舊機
來到我到嘈話上唔到 wifi.....

但我又唔想 set n-g compatible mode,
覺得會拖慢 n.............

你唔set fix ac 器材至用得,你mix a/g 都可以用到添!

我反而想問,你wifi 長期連住線+長期上/下載咩?
...
NeTZoO 發表於 2015-11-23 21:02

wifi 是長開的。
會有做上下載。。。

wifi 是長開的。
會有做上下載。。。
red_devil 發表於 2015-11-23 21:08

我覺得係 2.4G 既問題,你行ac 就行緊5G,唔關你朋友事了(你朋友一定唔會有5G wifi)

有雙頻 ... 不影響~
強調 5.0(ac) 穿透力弱,速度快
2.4 你設自動 g/n 便可以,沒問題的 ... 除非有特別設定問題/特別情況~
100M網速是否需要升級看你本身個人需要 ... , 但如果你行ac 確實 200M / 500M會是更好選擇+雙頻router(約1000元左右)

個人認為睇下你買咩ROUTER, 啱啱買咗隻R6200V2, 但係發現佢嘅N(2.4/5G)係差過N56U好多, 同埋5G如果又N又AC係會慢好多...而家N56U行AP MODE放N(2.4/5G), R6200剩係駁AC DEVICE (因為無得SET剩AC)

個人認為睇下你買咩ROUTER, 啱啱買咗隻R6200V2, 但係發現佢嘅N(2.4/5G)係差過N56U好多, 同埋5G如果又N ...
hobt4213 發表於 2015-11-23 23:24

謝,AC 要研究 2.4 vs 5 問題..............