[求助]上完淘寶網就去唔到其他網站,要關幾次browser先得

近排發現上淘寶網,冇啦啦睇唔到, 之後再試下去yahoo, nba, hkepc都去唔到, 要關幾次browser先得, 而家用緊chrome, 用firefox都係咁, 手機就冇問題, 點解會咁????

我用pccw

netvigator
先試下轉用 google dns
        主DNS伺服器IP(ipv4):  8.8.8.8
        次DNS伺服器IP(ipv4):  8.8.4.4

我有時都係咁 無啦啦會load極都load唔入 “咩網都會”(PCCW 300M)
有時關小幾頁就即load到,有時要熄曬先得
facebook入夜就好難load 有時要F5幾次先load到

netvigator
先試下轉用 google dns
        主DNS伺服器IP(ipv4):  8.8.8.8
        次DNS伺服器IP(ipv4) ...
士碌架 發表於 2015-11-26 21:46

我係用呢2個dns
唔關事

我都係, PCCW 有問題

我有時都係咁 無啦啦會load極都load唔入 “咩網都會”(PCCW 300M)
有時關小幾頁就即load到,有時要熄曬先 ...
lok2007 發表於 2015-11-26 21:51

次次都係去完taobao / 大陸網就出事, 連google, yahoo都去唔到
岩岩又係咁....."這個網頁無法使用

DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG"
成日話"正在解析主機"
.......

次次都係去完taobao / 大陸網就出事, 連google, yahoo都去唔到
岩岩又係咁....."這個網頁無法使用

...
pbfans 發表於 2015-11-26 22:08

我今日蘋果日報都入唔到

我今日蘋果日報都入唔到
lok2007 發表於 2015-11-26 22:10

上完大陸網就會咁????
我發覺一上大陸網就會咁, 要等一陣先可以

我都是PCCW這幾個月上逃宝自動斷線!!後來轉左8.8.8.8>8.8.4.4即刻正常...唔知PCCW攪乜鬼

回覆 1# pbfans

你直插LAN 線唔經ROUTER TEST 下  如果咁樣無事   

就駁返ROUTER 再去LAN CARD SET死個DNS 試下

我未換ROUTER前...係LANCARD SET死個DNS 就唔會無喇喇DISCONNECT

依家換埋ROUTER 就無見依個情況出現了