[操作疑難] Dual Wan用途?

其實我好耐以前就聽過
不過一直都無機會用,就無再留意
但係今朝去行下大陸forum
見到大陸宦幾多人用router來搞Dual Wan
有部分仲真係10M變左20M
當然,我知道香港無呢支歌仔唱,而且1000M都行唔足

其實我主要係想知內網會唔會有提升? 即係我有部機Ramdisk抄資料去自組Server到
呢家個速度大約係109-110MB/s(單檔大於1GB咁計),有冇可能提到速呢?
硬碟係WD RE,理論上個speed應該仲有得提高? 有冇機會可以提高到140MB/s?(差唔多係硬碟極速)
如果係我Ramdisk過Ramdisk,有冇可能可以做到2Gbps MAX speed呢
因為最近抄電影都好慢,假如可以縮短時間就好,時間可以少成倍

有冇師兄可以分享下? 實際用途大唔大?
用緊ac87u,有冇師兄有試用過呢? (線全部都係行緊cat7)

另外,底板Dual Lan,係唔係就咁插多條LAN就得,之後係intel個度開左個野就得?
如果我想抄資料提速,到底應該係去搞Router個Dual Wan設定,定係直接插多條LAN落Server到就得
因為係網上好難搵到相關資料,好多大陸實測都係得個十幾MB提速,因為呢家我都已經1Gbps,咁樣搞就係2Gbps
所以我都唔係好清楚條數應該點計,定係我網路極限已經係1Gbps(125MB/s),無得再搞,要搞就只好直接跳級去10G網卡先得?

回覆 1# a39g99

link aggregation switch

你LAN抄嘢都唔關WAN事!

你 LAN to LAN 已經行緊 GbE 速度
110MB/s = 880Mbps , 而且 LAN transfer 會有 overhead , 你想 LAN to LAN 再快就要將電腦 + Server 都行 team NIC + Link aggressive switch

至於 Dual WAN, 同你呢個情況完全無關係

上面有師兄講左 Link Aggregation。

你提到DUAL WAN,WAN係指外網。
既然你提內網,就從Link Aggregation入手啦。

再搞就係10G LAN。

上面有師兄講左 Link Aggregation。

你提到DUAL WAN,WAN係指外網。
既然你提內網,就從Link Aggregation ...
KimuraKouichi 發表於 2015-12-2 13:49

我知WAN係外網
我就係想知,洗唔洗做多步,模擬多個WAN,定係直接插多條LAN就得

係intel個介面調Link Aggregation
我都知WAN唔關事,但係大陸Forum好多時都係開埋Dual WAN,我就以為唔通要比個Router認到2Gbps?

(PS.我無讀過相關網路既野,都係自己用開慢慢學,ac wifi流行先開始接觸,但係網路好多呢方面既野都比較舊,搜查到發問相關問題唔係就話唔實用,一係就話發燒友專用...)

假如WAN得100Mbps,內網傳輸係唔係睇返Router功力
即係內網傳輸都可以傳輸到1Gbps?(125MB/s),唔受你本身幾多影響?
好似我呢個情況想提速到2Gbps傳輸,插多條Lan就得?
會唔會話Router負荷唔到,要機插機先得?/ 要買個Switch做?

https://www.dotblogs.com.tw/swat ... 3/09/06/116546.aspx

師兄們介唔介意講得淺白小小,我呢個情況到底需要咩硬體先達成到
軟件設定可以慢慢上網揾,慢慢學

但係無硬體配套到就無用...
目前有既硬體配置如下:主機同Server 都有雙Lan,Router有兩隻ac87u,一隻單純當wifi ap,另一隻就當switch,因為以前內網過野,試過wifi顯示接上左但都上唔到網,要等抄完先正常,所以就買多左隻分開做,情況先正常返無斷網

在此預先感謝師兄們幫助

我知WAN係外網
我就係想知,洗唔洗做多步,模擬多個WAN,定係直接插多條LAN就得

係intel個介面調Link Agg ...
a39g99 發表於 2015-12-2 22:31

雖然我工作既地方有Link Aggregation (LACP),,但我無玩開
你好誠意,我嘗試好簡單地著墨一下,有師兄有興趣就補充

LACP理論上無分WAN定係LAN,只要需要兩個互連設備都支援便可
簡單d黎講係1 + 1,一條線得1Gbps兩條線咪2Gbps

我假定你屋企得一部(Giga)家用路由器,想行2Gbps既話咁你需要:
-PC-A有2 LAN Ports,而且支援LACP
-插兩條線去家用路由器(假設支援LACP)
-做一d設定另到兩條線成為1+1變為2Gbps

不過大部入部份家用路由器應該唔支援LACP,所以你要加個支援LACP既Switch去做呢樣野
PC-A連接去Switch再設定行LACP

咁樣,你既PC-A到Switch就有2Gbps既傳送能力

Link Aggregation 單係兩個設備(PC)互傳一般檔案係冇任何作用

雖然我工作既地方有Link Aggregation (LACP),,但我無玩開
你好誠意,我嘗試好簡單地著墨一下,有師兄有 ...
KimuraKouichi 發表於 2015-12-2 23:54

師兄,我嘗試再睇更多LACP既資料,包括開箱實裝
AC87u的確係無LACP,最新推出既ac88u先有

假如我呢個情況,買一隻ac88u好定係買一隻支援LACP既switch好?
我好唔好貪平買隻千零蚊既8 Port switch,定係正路買隻三千蚊10多個Port/更多 Switch好?
我上網見好多人都係買hp,其實呢類接近商業用既Switch,係唔係可以用過五年以上? 如果係既貴少少都無問題,四五千應該都接受到。除返開每年條數都唔算貴
(除非10Gbps普及,唔係應該都唔洗再買Switch)

我呢家確定左Router唔支援,需要加裝Switch. /換ac88u
但係我唔確定底板張lan支唔支援LACP
我見支援LACP既網卡都唔係太貴,咁就算底板支援應該都唔出奇
假如真係要買網卡,我買兩張 2 Lan Port既,如果都裝係Server,係唔係甚至可以達到4Gbps?
(1TB SSD)
我知道傳送部機當然都要4 LAN.我想知咁既情況,係唔係真係可以達到4Gbps速度?
因為4Gbps都只係達到一般SATA3 SSD既speed
我見網上組LACP一部機兩張卡都係相同型號,假如我底板支援LACP,底板原生雙LAN再加多張雙LAN 既LAN card
唔同型號可唔可以組LCAP呢? 2x1Gbps + 2x1Gbps
4Gbps可唔可行呢?

因為我除左影片,都有好多素材包,壓左做RAR,一個都至少1.5GB以上
屋企硬碟總容量都已經20TB+
Server可以比一個1TB SSD做傳輸既cache,夜晚4-5:00先排程資料由1TB SSD轉移返去HDD

咁樣就可以唔洗佔用我主機既ramdisk位置,留返空位來存放/下載其他野

我希望可以一步到位,望師兄指教
預算5000-6000,2/4Gbps可否成事? Switch+LAN Card

另外,我好奇一問,商業/伺服器用係唔係已經發展到10G switch,LACP配上p3600,3700既話
係唔係真係已經去到20Gbps級別?
我只係多口問問,我查過10G switch都真係唔係講笑,USD2000咁起跳

Link Aggregation 單係兩個設備(PC)互傳一般檔案係冇任何作用
kenken33 發表於 2015-12-3 00:55

所以係唔應該用 Link Aggregation.....