香港現在仲有冇adsl modem 購買?

想要只係adsl modem.

唔想加埋router function 個D.

那裏有得買?

adsl modem 好似要比isp set左野先用到

點解要自已買? 一向都係ISP 提供架啦!!

點解要自已買? 一向都係ISP 提供架啦!!
eric.ho 發表於 2015-12-3 01:35

極少部份村屋人﹐每逄行雷閃電﹐都有機會燒modem﹐call 人來換又要幾日﹐所以這堆人入面﹐有少數人會自備一隻「私伙」modem﹐以便等人換的時間有得上網。

是否 這種 ??

回覆 1# abcddd888

我之前係淘寶買左隻華為MT660A,PCCW 8M一插就用得.

kofz 發表於 2/12/2015 23:38

adsl唔使.

adsl moderm好似新高登有既...

kofz 發表於 2015-12-2 23:38

唔使, 但某D型號要自己set野先用得, 有D一插就得
TP Link係香港都有出, 樓主唔要router功能可以關左佢
一係上淘寶買
https://detail.tmall.com/item.ht ... &_u=3nlu71bf5e8

極少部份村屋人﹐每逄行雷閃電﹐都有機會燒modem﹐call 人來換又要幾日﹐所以這堆人入面﹐有少數人 ...
peter_chan 發表於 2015-12-3 10:18

除左以上情況外, 私伙modem可以拆開搞散熱, 唔使熱死或間唔中hang機, 尤其成日BT
另外就係網路有事時, 可以先判定是否modem問題, 還是電話線問題或機樓問題, 可以先提點PCCW, 否則師傅來到發現唔係modem壞, 再同你跟上去, 隨時再多幾日冇得用