古怪續約call

頭先近5點收到和記call, 話我合約就到期, 宜家續約offer 1) $169 100M 或者 2) $22x 升級用光纖 100M (無打錯, 係100M) 2者都係30個月合約 (我宜家用緊100M 非光纖)

跟住佢仲同我分析 佢地100M光纖plan平過 HKBN同PCCW, 又話免安裝費, 又話黎緊加價
最精彩係佢話我宜家用緊100M係全棟大廈share, 又話係租緊PCCW線, 又話公司唔會再投放資源去依D舊網絡制式, 又話以後每次維修要收$200
(我用左10幾年和記, 由10M獨享用起, 況且入伙時已經鋪好晒和記線, 我用和記時連線都唔使拉, 亦未聽過全棟大廈share, 租PCCW線等等)

然後我同佢講我張約應該係去到出年6月, 佢話最後幾個月唔使交錢, 出年1月係最後一期, 所以要提早續約
跟住我話上次你地公司打黎sale續約(幾個月前), 話我合約中優惠月費既月份已經過晒, 剩下合約月份全部交正價. 佢話佢睇住電腦record唔會有錯, 肯定最後幾個月唔使交, 要1月截數日前續約
最後我話考慮下先, 佢話要3個星期內打上去續

頭先6點幾鐘接連收到兩個HKBN call (第一個聽左, 第二個無聽)
第一個call sale話"合約未到期唔緊要, 6個月都等你"
我心諗唔會咁巧合掛?

(更新)
頭先7點半HKBN又打黎!
第一次打去屋企, 我認得係上面第二個call既號碼, 所以唔聽
1分鐘後打黎手機
今日HKBN前前後後打左4次黎

但係和記個call sale知道我姓名, 合約到期日, 地址, 唔係用緊光纖等等資料, 應該唔係冒認掛?

但係和記個call sale知道我姓名, 合約到期日, 地址, 唔係用緊光纖等等資料, 應該唔係冒認掛?
digimon04 發表於 2015-12-3 19:39

資料外洩好平常..佢有無留contact先 ?

(更新)
頭先7點半HKBN又打黎!
第一次打去屋企, 我認得係上面第二個call既號碼, 所以唔聽
1分鐘後打黎手機
今日HKBN前前後後打左4次黎

如果可以確認HKBN打黎.. 你可以打去HKBN嘅CS要求停止呢D  cold call, 如果唔停就投訴,我試過喺work 嘅

HKBN嘅CS會問番你個mobile number..

資料外洩好平常..佢有無留contact先 ?
solexkey 發表於 2015-12-3 19:50

C兄, 資料外洩應該係叫唔罕見, 但一D都唔正常
佢無留contact. 你睇上面我寫到話要考慮下先, 聽到佢講話要3個星期內打上去續, 就俾我收左佢線
當時我都唔知原來係一場把戲(雖則宜家我都唔敢肯定), 所以都唔醒起問佢staff id or contact

佢無留contact. 你睇上面我寫到話要考慮下先, 聽到佢 ...
digimon04 發表於 2015-12-4 00:23

其實真係冇特別, D Sales跳槽, 由A公司去B公司做返相同職位
你覺得會唔會帶走D客既資料 話冇果個信佢都傻啦

如果可以確認HKBN打黎.. 你可以打去HKBN嘅CS要求停止呢D  cold call, 如果唔停就投訴,我試過喺work 嘅

HKB ...
solexkey 發表於 2015-12-3 21:33

我記返起3,4年前都有HKBN人員打黎offer, 當時佢叫得出我個名, 又知我幾時完約, 又有齊我屋企手提電話(我從來無用過HKBN), 我都覺得出奇. 不過見佢咁落力sale, 都有D心動轉台, 奈何當時仲未完約, 最後和記offer好D無轉到

估唔到今時今日會(疑似)set個trap俾我, 好失望

其實真係冇特別, D Sales跳槽, 由A公司去B公司做返相同職位
你覺得會唔會帶走D客既資料 話冇果個 ...
shingzhk 發表於 2015-12-4 00:28

之前有人話$3一個電話,比班人慢慢打

佢無留contact. 你睇上面我寫到話要考慮下先, 聽到佢 ...
digimon04 發表於 2015-12-4 00:23

點話點好啦..
睇嚟你喺第一次..所以先咁大驚小怪..

下一次你夠期續約,你又會收到D咁嘅所謂古怪續約call..你到時就唔會再覺得呢D續約call 古怪嫁啦
多幾次就見怪不怪

呢D已經唔喺乜嘢新事物,發生咗好多年嫁啦

古怪古怪得個我嘅經歷.順豐送野黎無端端打比我老母.我剩係登記個自己手提又冇登記個我老母個手提電話.順豐居然都知我老母電話打比佢叫佢落去收貨.又係真係順豐送野黎唔係騙徒喎.