[操作疑難] 部router 係咪死左?

前幾日開始喺屋企成日經wifi上網就好慢,慢到load個webpage 都睇唔到,咁就試下拔除再插番,跟住就得得地,但到琴日,就完全唔得,不斷connect又connect唔到,打去netvigator問,佢地check過上網無問題,咁我就試下reset 個router 再試過,都係唔得,咁部router係咪即係死左?

前幾日開始喺屋企成日經wifi上網就好慢,慢到load個webpage 都睇唔到,咁就試下拔除再插番,跟住就得得地, ...
maraprmaymay 發表於 2015-12-11 14:58

可以答你 ...................係

1. 先試條BB線,用部腦直入modem,試吓有冇事先
2. 用LAN線駁router,電腦,modem,試吓有冇事,有事-->router 死
3. 假如LAN冇事而wifi出事,咁可能係router有D問題又未死得嗰隻

以前試過隻router 火牛出事或者隻router入面D電容漲咗,咁就會用LAN用倒隻router但wifi就死吓死吓咁

可以答你 ...................係
bbbear 發表於 2015-12-11 15:10

真係快玩完,用左一年半咋。

1. 先試條BB線,用部腦直入modem,試吓有冇事先
2. 用LAN線駁router,電腦,modem,試吓有冇事,有事-->router 死 ...
wyhui5124 發表於 2015-12-11 15:14

我lan線同WiFi上網都唔得,入番192.168.0.1 setting 做過曬啲野,但internet connect 嗰度點connect都無IP出到黎,咁係咪都係等於死了?

我lan線同WiFi上網都唔得,入番192.168.0.1 setting 做過曬啲野,但internet connect 嗰度點connect都無I ...
maraprmaymay 發表於 2015-12-11 15:37

你試左直線未先?

你試左直線未先?
lokkeung 發表於 2015-12-11 16:12

用緊mac機,屋企無得直插試呀

試下 同時間 ping yahoo及 ping router ip

如果 router ip 有 timeout 及 yahoo 同時間有 timeout

即代表 router 可能已死死地

真係快玩完,用左一年半咋。
maraprmaymay 發表於 2015-12-11 15:35

乜牌子?開名啦!

通常死火牛,而家d牛好流,輸出唔穩定router就short short 地。

(Sent from EPC Pocket iPhone app)