等了 X年,終於有光纖寬頻用了~ (更新#55)

等了 x年,終於有光纖寬頻用了~
一路都期待HKBN 寬頻 鋪線黎我住緊果棟大廈 , N年前 ,我見過 HKBN 寄信來我 住的業主立案法團 ,心諗,應該係有得用啦掛~
但等左好耐,眼見我住條街,其他大廈都已經有光纖網路覆蓋 ,而淨係得我住緊果度冇得用,我都覺得十分奇怪~  點解會有咁程況出現

直到今年, 條xx 立案法團朱主席 因為比人踢爆 穿櫃桶底及露台潛建後而比我們趕下台後,我們新組成業主立案法團的主席主動聯絡香港寬頻後得知一個令人震驚的消息, HKBN X先生告知,當年其實曾兩度 想鋪設光纖網路去我地大廈 ,但係佢話條xx朱主席就同佢講,話佢係民X聯,有佢一日都唔洗旨意係度鋪線!!!! 所以被HKBN 加入了黑名單!我心諗,果主席係咪傻x左,定收左 PCCW &I-CABLE 錢!!

現在新主席上任,HKBN 都承諾解除黑名單,及只有我們大廈 只要有20 戶 有意使用 HKBN , 他們承諾會鋪線比我地用~~ 我住緊果度多年來只有斷線寬頻 & PPCW 8M 電話線上網服務~ 依家總算初露曙光, 大約過左兩星期, 唔知係咪 PCCW HKT 收到風HKBN 會鋪線,我地會全部轉會既關係, PCCW HKT 竟然主動寄信黎話可以 鋪設光纖,而且不像HKBN 這樣要有協議,只有 法團許可,便會排期動工!! 真係喜出望外! 等左咁多年,終於有光纖寬頻用了~

而果xx朱主席的惡行,包括疏忽管理引致大廈日久失修,收售黑錢,已經交由ICAC 及屋宇署調查中!!!條xx今次水洗都唔清!現在新立案法團跟番佢留低D 手尾,都要用一段時間,包括外牆維修,漏水問題等.....

最後想問各位  如果PCCW HKT  話鋪線,通常要幾耐架??

----
首先要多謝大家的回覆 ,參與討論

個人意向是選擇用HKBN ,因為性價比起來會比PCCW HKT 抵好多~ 加上 是我們搵 HKBN 在先,冇理由打完齋唔要和尚
----------------------------------------------
跟進程況:
經過新成立的業主立案法團的熱心幫忙下 , HKBN 回覆會於 2016年 2月 18日 在本大廈鋪設光纖網路 ,工程為期約3個月
至於 PCCW HKT  則已予本大廈 簽了 鋪設光纖網路工程同意書, 工程日期尚未確定,但都是這年內就會完成

***在這件事裡面 ,我要特別多謝一個人,依個人就係我爸爸,佢係 業主立案法團其中一個委員,冇佢肯代我發聲,盡心盡力去跟進, 根本就冇可能成事!***

亦都要多謝各業主及住戶支持 ,一隻手掌是拍不響,但團結起來就是一種力量!
所以如果一直都未有 光纖覆蓋的用戶,不妨看看是不是立案法團還是其他問題,需要的就必需主動爭取!!

革命尚未成功!!! 同志仍需努力!!!

恭喜樓主脫離苦海

PXXW真係唔x唔鬆化
要有人爭先識努力d

民建聯同HKBN有咩關係

唔係幾耐既問題,而係幾錢既問題。如果hkbn俾到好價,我會俾佢裝。ppcw擺明昆左你哋咁耐,而家重益佢咩,應該俾個教訓佢,等佢今次衰左,下次先會有好野益你地搶客。

先恭喜師兄。
好似鋪線都有得用,大約要半年時間。

守得雲開了

先恭喜師兄。
好似鋪線都有得用,大約要半年時間。
mdws2002 發表於 2015-12-13 10:50

咁HKBN會快d喎,佢地承諾只要夠數,3個月內會有得用

(Sent from HKEPC iPhone app)

民建聯同HKBN有咩關係
sdxlshum 發表於 2015-12-13 06:41

Want to know too

PXXW真係唔x唔鬆化
要有人爭先識努力d
小子 發表於 2015-12-13 05:59

咪試吓引導佢哋講,點解咁多連佢哋都唔鐠線,又俾個機會佢哋講啊係咪同上一個業主立案法團主席有關。之前佢哋有冇嘗試聯絡過?
講真如果兩樣嘢都冇嘅話,咁你可以叫佢哋兩三年之後先至再聯絡啦,PKKW 根本就唔做嘢,真係有需要杯葛一下佢