新落成嘅私樓公屋或者居屋,一開始有冇寬頻❓

PCCW 光纖 或 HKBN ?? ( 如果係 HKBN 係唔係新嘅全部都係光纖唔會再有 CAT 6 RJ45 ?? )

如果兩樣都冇嘅話咁係咪要入夥之後等佢再鋪過線?

Edit: 我寬頻既意思係 PCCW VDSL2 / i-Cable 100M, HKBN  等等, ADSL 唔計。

Edit 2: Sorry, 係我無講清楚。 唔係 ISP 一早準備好哂拉埋線入屋,而係 ISP 有無鋪過線去到大廈機房。 例如, 如果 PCCW 光纖 /   HKBN 一早準備好哂線, 咁我到時可以打電話申請, 佢地再拉線去我屋企。

但係如果連街線都未準備好..... 咁新屋米有排等 .....

20年前公屋新入伙時已經可以用寛頻

HKBN 係唔係新嘅全部都係光纖唔會再有 CAT 6 RJ45 ??

1. HKBN得Cat5e, 冇Cat6
2. 100M Plan就算新樓一樣會Cat5e入屋, 唔用光纖, 除非爆port

師兄,你自私左d喎
咁只顧自己條光纖,你預唔預到有幾多個人安平安鐘
幾多個安固網電話,幾多個安光纖?
其實新型屋苑已經有好完善既喉位,由大廈機房到屋,全部都係暗線
好過舊型屋苑光纖外露係走廊條條膽

電話線一定有,寬頻可能最初得一間選擇,仲有唔快

20年前公屋新入伙時已經可以用寛頻
321 發表於 2015-12-16 21:07

20年前,即95年?

師兄,你自私左d喎
咁只顧自己條光纖,你預唔預到有幾多個人安平安鐘
幾多個安固網電話,幾多個安光纖?
其 ...
031c27 發表於 2015-12-16 22:44

除左有線,大多Y型年代35年樓都應該暗喉行曬....

有線D神奇玩法先搞到明喉

新公屋預好多位俾佢地入光纖,不過係預佢入機房之後派返出去,唔係光纖入屋,網絡供應商係唔會一開始鋪太多光纖入邨,用戶多左佢地就會申請加鋪

回覆 2# 321

有啲線姐~有啲私樓管理費包左上網服務,姐係你入伙一插條線就上得~
但你公屋,要上台簽左約先用到~

你講到20年前公屋可以用寛頻,唔洗上台簽左約(私樓果情況)