其實光纖係咪唔使駁modem 淨系駁router就得?

我知道router同modem個分別系咩
但係一黎到光纖就唔明了
搵過google都係一頭霧水
一D就話個光纖cable要駁左光modem再駁router
然後有D diagram就連modem都唔見左

如有解答 願聞其詳

光纖入屋 --> modem --> LAN 線 --> router --> LAN 線 / WiFi --> 電腦及其他設備

除非由機房直接拉 LAN 線入屋,其他方法都會有 modem

正確來講果個叫ONT , 唔係叫modem , modem 係指“模擬數碼之間轉換“

光纖入屋 --> modem --> LAN 線 --> router --> LAN 線 / WiFi --> 電腦及其他設備
除非由機房直接拉 LAN ...
BenKewell 發表於 2015-12-18 18:42

正確來講果個叫ONT , 唔係叫modem , modem 係指“模擬數碼之間轉換“
3K 發表於 2015-12-18 18:52

即系話
駁光纖果個系ONT 然後再駁落router?

你不如諗下,光纖和lan個插頭是不同的,應如何連接呢

你不如諗下,光纖和lan個插頭是不同的,應如何連接呢
waileung99 發表於 2015-12-18 20:55

光纖cable接ONT然後接LAN線
LAN線再接router再接lan線
再接device?

光纖直入電腦唔係完全冇,不過目前家用就冇。

Same ONT 係唔係所有 ISP 都用得?

第時會唔會有 ONT + Router......

Same ONT 係唔係所有 ISP 都用得?

第時會唔會有 ONT + Router......
Ksec 發表於 2015-12-19 11:32

最少PCCW唔會這樣做﹐因為會睇你部ONT的MAC Address 去決定派唔派IP的﹐即係你自己撈亂其他PCCW的機都係上唔到網的。

而理論上﹐大家的傳輸制式應該都係用世界標準制式﹐設備應該係可以撈亂用。
不過﹐正如我上面所講﹐ISP會自己有不同的網絡設定﹐連部光纖機本身都有設定的﹐令到唔可以撈亂用﹐即係有2合1機出售﹐你都會用唔到。

現實上PCCW早已提供光纖機連router的「2合1」機種﹐但係在用家劣評 "小" 爆的。
自己search 8045 搵評價
講到尾﹐都係PCCW自己獨製的套fireware﹐同埋唔肯比多粒IP直接派給用家其中一件設備之上(攪到部份router的DDNS用唔到)。

光纖要轉電子信號先入到Router