普通 CAT 5 線係咪只行到 100Mbps?

話說裝修時叫師父拉定 LAN 線, 點知上唔到網, 師父話水電師父始終唔係 IT 果瓣, 遲啲搵另一個師父上嚟搞, 好喇, 搞掂喇, 點知一試, 只有 90+ Mbps 嘅? 我用 PCCW 1000 Mbps 喎?

之前我冇叫師父拉 CAT 5e 或者 CAT 6 線 (因為裝修前仲用緊 100Mbps, 亦冇預計會被 PCCW 遊說升級), 我估佢只拉 CAT 5, 係咪因此最多只行 100 Mbps?

Thanks for advice!

1. 你用乜 router?會唔會只係 router 得 100M?
2. 正常應該係拉 Cat 5e,問番師父

1. 你用乜 router?會唔會只係 router 得 100M?
2. 正常應該係拉 Cat 5e,問番師父 ...
BenKewell 發表於 2015-12-19 02:38

Asus AC56S, 我之前駁埋幾條 LAN 線 test 過, speedtest 有 500 幾 Mbps

會問番接洽果個師父, 最衰當日 IT 師父駁時我食緊飯, 試到通就放佢走...

家用短距離,足8芯先係重點!

首先假定樓主有用wifi router,你要最基本要有2條Cat 5E /6/7 網線 ~_~+
1條由modem接router , 1條由router接電腦~~~
我相信樓主是接電腦那條是Cat 5 ~~~ 上限速度是100M

另外請樓主說明找師傅是什麼師傅 ... PCCW師傅還是自己外面找師傅?
PCCW基本只著重光纖,modem,師傅試到有可上網和合理網速 ... 如果是新客簽客的話當然保證一切安裝妥當~
外露方式的拉線可以自己拉,不是太大難度工作~ 除非是入牆式的Cat 5E/6/7 ...

家用短距離,足8芯先係重點!
3K 發表於 2015-12-19 03:11

我見 8 條芯都拮晒

首先假定樓主有用wifi router,你要最基本要有2條Cat 5E /6/7 網線 ~_~+
1條由modem接router , 1條由router ...
快馬 發表於 2015-12-19 04:14

Thx, 原來 CAT 5 真的只有 100Mbps...

整個 path 係
1) modem 去 router (自己新買 CAT 6 線)
2) router 入牆 (自己 CAT 5e 線)
3) 牆去牆暗線 (師父提供)
4) 牆去 desktop (自己 CAT 5e 線)

拉線師父係指裝修師父搵的水電師父,不過條線唔通,裝修師父後來捉個識 IT 嘅師父上嚟 check,佢夾過啲頭就通了

(Sent from HKEPC iPhone app)

我見 8 條芯都拮晒
gunsix 發表於 2015-12-19 09:12 AM

線本身係咩線?線身有咩marking?
8芯黑心劣線唔足速唔奇
你唔買定一箱線比師傅真是失策

我在新高買過三蚊定五蚊條既patch cord
8條芯冇twist,顏色不跟標準,1236直頭對唔返

你唔買定一箱線比師傅真是失策

Exactly...   通常自己買最靚既線, 起碼都 CAT 6 , 第時做唔到 10Gbps 都有 NBase-T 行 5Gbps.

回覆 7# gunsix

有無用能手 ( LAN cable tester ) 試下牆去牆條線係打通+打啱8條線? 可能只係1236啱, 所以只有100Mb