[操作疑難] NOW TV 接駁方式

我部電視同個modem有一段距離,唔可以直接駁線,而家用緊Homeplug嚟睇NOW,但間中會窒一窒,甚至有時會連唔到線。請問可唔可以經WiFi駁線嘅呢?例如modem那邊用travel router,NOW 盒那邊就用WiFi extender再拖條線出去,咁樣行唔行得通嘅呢

一樣咁差

如果要求100%順暢,建議拉明線

普通WiFi過唔到Multicast IPTV, 有啲比較特殊非標準嘅無線設備就得。

但,拉線把啦,無線干擾要解決仲困難。配條天線又貴。nowTV行Multicast UDP, 唔會Resend, 對packet loss同jlitter超敏感,Homeplug唔得,無線環境更加唔得。

Modem 至ㄒV有多遠?

其實唔遠,不過拉明線要經過走廊,一定會棘親人

Modem 至ㄒV有多遠?
kypywk 發表於 2015-12-21 19:58

其實唔遠,不過拉明線要經過走廊,一定會棘親人
kc2wong 發表於 2015-12-21 22:36

隨便放在地下會勾親人個種叫暫拖, 上面師兄講行明線意思係用馬仔釘牆或用其他方法去固定係地腳線上或天花線下, 並不會影响家人活動,只係外觀上視乎你能否接受!!

我個now都係用homeplug,同一個拖板仲有hkbn用另外1隻homeplug都無問題。係咪你隻homeplug問題,你用幾mb homeplug?

隨便放在地下會勾親人個種叫暫拖, 上面師兄講行明線意思係用馬仔釘牆或用其他方法去固定係地腳線上或天 ...
eric.ho 發表於 2015-12-21 22:52

走牆邊兜埋圈都唔過15米的話不如用平平地的HDMI(經cat5)extender

走牆邊兜埋圈都唔過15米的話不如用平平地的HDMI(經cat5)extender
kypywk 發表於 2015-12-22 04:52

有CAT5就成個盒拖入房啦仲用Extender

有CAT5就成個盒拖入房啦仲用Extender
Brainstomer 發表於 2015-12-22 07:28

眼大睇漏…以為樓主想廳房都睇到