求720p ipcam 介紹

要7*24hours 要手機app/電腦收到(能夠多過一個account 收看)要有錄影功能(要配nas? non nas 有咩計?)
平均一支鏡要幾多bandwidth 做upload streaming ?

budget : <$2000, 2 cams with record features

thx all

NEED HELP

小蟻攝像機, 但 Apps only, NAS / 電腦免問, 不是完美但可以. 驚受大陸監控就唔好考慮, 佢駁住大陸 server. 節流 ~10KB/s, Full ~20KB/s.
用電好低,長錄 TF card.
http://www.mi.com/xiaoyi/

1.唸住用幾多$
2.要幾多支cam
3.要錄幾耐

1.唸住用幾多$
2.要幾多支cam
3.要錄幾耐
mansiukit 發表於 2016-1-3 23:01
<$2000, 2 cam, 7*24 hrs

大華POE NVR x 1
大華POE 1080P IPCAM x 2
2T HDD x 1

jackson123456 發表於 2016-1-4 05:13 AM

$2000兩支高清cam
唯有返去淘hikvisi??
佢有standalone NVR
但要買大HDD
我自己用其他cam 行720p x 2
3TB都好快爆
有啲cam行H.265
compress coding effective過其他好多
但未必部部手機都可replay
(睇佢stream 會唔會改用H.264,我唔知邊隻得/唔得)

利申:
我趕住用唔夠時間淘
已經兩支D牌
可PTZ
但cloud service非常麻麻
新firmware更加食屎
試過2個firmware
都係hang死/可入control interface但冇streaming 畫面
唯一可取係即買即用
但千七蚊一支
(只係兩支cam都買咗三千幾,未計NAS / HDD,我趕用冇計)
唔值

但要買大HDD
3T ...
sing 發表於 2016-1-4 10:52

其實淘佬買海康或者大華一D都唔差,1080P POE鎗機、半球三百人仔一支,POE 八口NVR 六百人仔,加多隻2T HDD,1080P最高畫質大約1MB一秒,用幾大HDD可以自己計下,仲有要買線同支架果D,二千ok la

但要買大HDD
3T ...
sing 發表於 2016-1-4 10:52

how about the software part ?

其實淘佬買海康或者大華一D都唔差,1080P POE鎗機、半球三百人仔一支,POE 八口NVR 六百人仔,加多隻2T H ...
mansiukit 發表於 2016-1-4 12:01

how about the software part ?