[操作疑難] 裝左HKBN發現有D問題

話說我屋企本身有用固網電話係用HKT,咁琴晚開始HKBN生效,我就可以用HKBN上網,都無咩野特別,但今日發覺屋企個電話係上網時就用唔到,因為我屋企得1個電話插既入口,咁其實房都有個電話插,但都係廳到分出去,所以轉個位都係唔得,本身HKBN黎裝果陣講明話唔會影響個固網,唔知而家有無咩解決方法因為2邊都簽左約要比錢,但無理由只係用一樣架?定係轉用寬頻電話就可以解決?

好神寄喎, 打比HKT問下, 整好知道結果話我地知點解

不妨打埋比HKBN

我打左比HKT先,佢話星期派C FU來睇下,但係我諗緊,有無人都係類似咁裝而係無問題的?

其實樓主意思係咪HKBN裝寬頻時, 冇幫佢整多個盒?
所以廳個RJ-45面版, 其中4pin做左HKBN BB100, 另外2pin HKT固網電話?

其實樓主意思係咪HKBN裝寬頻時, 冇幫佢整多個盒?
所以廳個RJ-45面版, 其中4pin做左HKBN BB100, 另外2pin HK ...
finepix 發表於 2016-1-1 19:47

我諗差唔多意思,咁我應該搵HKT定HKBN黎整?因為一上網就無電話用

我諗差唔多意思,咁我應該搵HKT定HKBN黎整?因為一上網就無電話用
隨機人生 發表於 2016-1-1 20:09

咁好簡單姐, 理論上你係廳上網時, 插房電話就可以.
唔得的話, 姐係裝BB100時, 裝鬆左電話分機果兩條線.
個人認為應該叫HKBN個師傅, 分番開電話同寬頻.

咁好簡單姐, 理論上你係廳上網時, 插房電話就可以.
唔得的話, 姐係裝BB100時, 裝鬆左電話分機果兩 ...
finepix 發表於 2016-1-1 20:37

我試過插電話去房到都一樣唔得....

我試過插電話去房到都一樣唔得....
隨機人生 發表於 2016-1-1 20:41

咁你未裝寬頻時, 有冇試過房電話得唔得?

咁你未裝寬頻時, 有冇試過房電話得唔得?
finepix 發表於 2016-1-1 20:45

係得既