請問大家, 有咩平平地router 有gigibit LAN/WAN

之前用300m pccw...一直都係用平tplink, 照當100m 咁用左二年..
近來繼左500m pccw, 諗住都係換左佢.....
search 過下好似平平地有totolink a2004ns...但好似出左好耐?..
近來差吾多價位係未都係佢最好?..thx

a2004ns插線效能一流
但係wi-fi效能九流

A2004NS刷DD-WRT之後都幾好用,不過WI-FI真係好流下

A2004NS刷DD-WRT之後都幾好用,不過WI-FI真係好流下
隨機人生 發表於 2016-1-3 20:18

Realtek CPU flash DDWRT !? 你唔係講笑呀!?幾時support 架??

tplink1043 刷openwrt

Realtek CPU flash DDWRT !? 你唔係講笑呀!?幾時support 架??
3K 發表於 2016-1-3 20:37

記錯左,我屋企另一條N56U先係刷左DDWRT

以有線1000M router黎計,totolink a2004ns無論功能及穩定性都好高,一定無買錯

Netgear R6220 都幾抵用,最平唔洗$500 買到。

之前用300m pccw...一直都係用平tplink, 照當100m 咁用左二年..
近來繼左500m pccw, 諗住都係換左 ...
kenlau 發表於 2016-1-3 02:05 PM

如果只追求Gigabit快
可以諗Totolink

如果要wifi coverage好
咁要諗過第二部

唔介意行2.4G 802.11n
有Gigabit LAN
又要平
可以諗Asus N18U

如果要wifi 都好快+ coverage ok (802.11AC)
就再俾多啲喇
(但5G coverage 點都差過2.4G)

另外router要唔要VPN等service
會flash DD-WRT / tomato 等3rd party rom嗎?
我就係因為咁
prefer揀Broadcom processor嘅 router

利申:
由TP-Link 1043nd (Flashed DD-WRT / OpenWRT)
轉pf-sense + Ubnt (Powerful 但大部,又要兩個plug)
家陣再轉ASUS N18U (細部,official firmware已有VPN / WOL)