[操作疑難] 無線寬頻問題

小弟返工地方
大約800呎 有兩層 無石屎牆
用緊pcxw 6m
雞router一個
高峰時間大約有200人連線
但平時無咩人都會好窒 同 慢
請問我應該從邊個方向加強
同埋有咩好牌子介紹? 因為本人唔太認識呢方面
唔該晒

小弟返工地方
小弟返工地方
大約800呎 有兩層 無石屎牆
用緊pcxw 6m
雞router一個
高峰時間大約有200人連線
但平時無咩人都會好窒 同 慢
請問我應該從邊個方向加強
同埋有咩好牌子介紹? 因為本人唔太認識呢方面
唔該晒
eerr12 發表於 2016-1-5 13:24

800呎地方塞200人一齊連線上網!

pl3933 發表於 2016-1-5 13:29

咁應該要買部商業級router

pl3933 發表於 2016-1-5 13:29

同問   每人有4尺空間企嗎?

回覆 2# pl3933

因為街外人好多都連入黎 無計

回覆 3# kofz
師兄 請問有咩好介紹?
升級寬頻 或硬件
邊種理想d?

回覆  pl3933

因為街外人好多都連入黎 無計
eerr12 發表於 2016-1-5 13:48

街外入來做乜?

web server?  remote desktop? teamviewer? ftp?

不過6M線﹐過百人用﹐上載都唔夠 0.5M﹐自己可以想像每人平均分到幾多﹐仲連到線已經可以還神。

而線本身及router都係相輔相承的﹐即使線無法升級﹐你要應付過百人同時使用﹐都要升級router。
除非你所謂的雞router已經係商用線的產物(官方spec已經係講可以應付你的需要)﹐只係你唔識貨﹐或者分唔到邊一方面處理能力有限而出問題啦。

街外入來做乜?

web server?  remote desktop? teamviewer? ftp?

不過6M線﹐過百人用﹐上載都唔夠  ...
peter_chan 發表於 2016-1-5 14:08

我估係餐廳之類要對外開放wifi

我估係餐廳之類要對外開放wifi
kofz 發表於 2016-1-5 14:22

這便不是街外入來啦﹐而係office內對外。

回覆 7# peter_chan

唔該你先
咁請問我講既情況 應該用邊隻router 好?