村屋lan 線

新裝修師傅叫我買lan線比佢拉.請Ching 指點
缐是是否買CAT 5 E 就○K, 有冇邊價錢合理同牌子介紹?.

用途, 村屋
平呼時只糸上下網,  同聽講只有pccw 上網, 唔慌快

新裝修師傅叫我買lan線比佢拉.請Ching 指點
缐是是否買CAT 5 E 就○K, 有冇邊價錢合理同牌子介紹?.

用途, ...
eucerin06 發表於 2016-1-6 01:16

正常情況下,依家拉至少都拉Cat6吧?
LAN線嘅價錢對於整體裝修嘅價錢嚟講,應該唔會差得幾多吧……

Cat5e 同Cat6 d 價錢分別唔大,Cat6係最基本要求囉

回覆 3# cvguser

哦, 聽聞cat 6 好難夾好?

如果係住村屋仲要pccw就多數係6/8mb(本人係)所以如果手頭緊既話就用cat.5e都已經可以用曬頻寬,不過可以就用cat 6啦,因為可以應付未來升級

回覆  cvguser

哦, 聽聞cat 6 好難夾好?
eucerin06 發表於 2016-1-6 10:00

夾線難D姐,通常放線去個socket度,應該冇問題

Cat5e/Cat6 都係差一百幾十. 但一間村屋出黎既效果其實亦冇乜分別, 都係到1G.
反而你確定條喉幾粗, 有幾多線入. 師傅拉唔拉到 (cat6難拉好多).

好多時喉位只夠拉一條CAT6, 如果呢個情況下,
倒不如同師傅傾博拉夠2條CAT5e, 可以既話什至3條(e.g. 預由ROUTER去廳電視機位). 將來一定煩少好多.

CAT5E / CAT6 都好
千其唔好去電器舖買
(有D舖求其賣D假規格o既CAT5/6)
D線粗幼不一甚至斷芯都有

最好去翻轉門賣網絡產品店舖會安全D
加埋有牌子仲好D

Cat5e/Cat6 都係差一百幾十. 但一間村屋出黎既效果其實亦冇乜分別, 都係到1G.
反而你確定條喉幾粗, 有幾多 ...
angusepc 發表於 2016-1-8 11:41

倒不如同師傅傾博拉夠2條CAT5e, 可以既話什至3條(e.g. 預由ROUTER去廳電視機位). 將來一定煩少好多
我都贊成最好拉2 ~ 3條去每個連接點

回覆 1# eucerin06

1-Internal network 有用 giga lan 產品, 就拉cat6, 通常都 300m/hkd1000
2- ca6 難夾因為線身硬銅線粗,如你比出面做, 冇需要考瀘這問題